Hlavní obsah

Rybář zkolaboval v nepřístupném místě na Lipně, pomoct musel vrtulník a hasiči

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frymburk

K záchraně šedesátiletého rybáře v nepřístupném terénu na břehu lipenské vodní nádrže musel ve čtvrtek odpoledne letět vrtulník.

Foto: ZZS Frymburk

Záchranáři připravují vakuovou matraci pro transport pacienta.

Článek

„Informaci o tom, že muž kempující na jižním břehu přehrady, zhruba pět kilometrů západně od Frymburku, je v bezvědomí a potřebuje okamžitou pomoc, jsme dostali krátce po třetí odpoledne. Na místo okamžitě vyrazil jak tým ZZS z Frymburku, tak vrtulník s vybavením pro záchranu v nepřístupném terénu a po vodě se snažili k muži dostat i hasiči na malém člunu,“ popsala Právu začátek záchranné akce mluvčí Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Jihočeského kraje Petra Kafková.

Když se týmy přiblížily na místo, zjistily, že po zemi se k muži nedostanou a přistát v jeho blízkosti nemůže ani vrtulník. Vše proto záleželo na rychlém zásahu hasičů na člunu, kteří se k rybáři nakonec po vodě dostali.

Foto: ZZS Frymburk

„Pacient byl v bezvědomí se zachovanou srdeční akcí a dýcháním. Jeho stav v dané chvíli však neumožňoval transport na malém člunu. Proto se k němu v doprovodu leteckého záchranáře spustil na lanovém podvěsu lékař,“ dodala k průběhu zásahu Kafková.

Lékaři se pacienta podařilo stabilizovat, umístit do vakuové matrace a na podvěsovém laně vrtulníkem transportovat na druhý břeh přehrady. Tam už stroj záchranářů mohl přistát, muže naložit do kabiny a dopravit na jednotku intenzivní péče českobudějovické nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám