Hlavní obsah

Roztočil uprchl z věznice před klíčovým soudním jednáním

Právo, Tomáš Urban
PLZEŇ

Rostislav Roztočil, kterému se podařilo v úterý uprchnout z plzeňské věznice na Borech a je s největší pravděpodobností v zahraničí, věděl o tom, že 1. prosince mělo proběhnout u Krajského soudu jednání o povolení obnovy procesu.

Článek

"Musím přiznat, že když jsem se dozvěděla od spolku Šalamoun o útěku svého mandanta, byl to šok. Není to ani tři týdny, kdy jsem za ním byla ve vězení a řekla mu, že jednání o obnově se bude konat. Navíc pan Roztočil dostal do věznice vyrozumění," řekla Právu Roztočilova advokátka, právnička z Benešova Božena Hokeová.

"Co se bude dít teď, nedokážu odhadnout. Celý složitý případ nabyl ještě složitějších rozměrů. Vždyť vražda se stala v roce 1975, rozsudek padl až o sedm let později a panu Roztočilovi nikdy nebyl doručen rozsudek. Soud může rozhodnout o obnovení řízení i bez přítomnosti mého klienta, vždyť byl nakonec také odsouzen jako uprchlý. Ale na to, jak se rozhodne předsedkyně senátu, nejsem schopna odpovědět," sdělila Hokeová s tím, že skutečně existují nové důkazy a důvody pro obnovu procesu.

Ubil a okradl egyptského studenta

Od roku 2002 má podle českého zákona člověk, který byl odsouzen jako uprchlý, právo na nový proces, kde se může ke všemu vyjádřit. Ve většině západoevropských demokracií to platí již od roku 1992.

Roztočil byl odsouzen za to, že 29. ledna 1975 údajně s dalšími třemi muži u obce Obříství nedaleko Kralup nad Vltavou ubil a okradl egyptského studenta. Tři pachatele policisté zatkli až na začátku roku 1982, jednalo se o lidi z podsvětí. Podle jednoho ze zatčených se vraždy prý zúčastnil i Roztočil. Ten v té době žil již v Rakousku, kde se oženil se Slovenkou, kterou poznal v uprchlickém táboře Traiskirchen.

Na žádost úřadů tehdejší ČSSR byl zatčen, ale Rakousko odmítlo extradikci, protože považovalo žalobu za vykonstruovanou komunistickou tajnou službou. Přesto byl Roztočil odsouzen v nepřítomnosti ke 24 letům vězení. Zatčen byl ale až v roce 2000 na přechodu na Svatém kříži a putoval rovnou do nejtvrdší věznice.

Reklama

Související témata:

Související články

Uprchlý vězeň je již zřejmě za hranicemi

Spolek Šalamoun, který sleduje justiční omyly, dostal ve středu po poledni zprávu, že Rostislav Roztočil odsouzený na 24 let vězení, který uprchl v úterý...

Výběr článků

Načítám