Hlavní obsah

Roztočil je opět před soudem, kvůli vraždě z roku 1975

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí začal u Krajského soudu v Praze nový proces s Rostislavem Roztočilem. Otevřen je přes 30 let starý případ vraždy egyptského studenta. Původně byl Roztočilovi v roce 1985 udělen výjimečný trest na 24 let, který v prosinci 2006 soud zrušil. Zrušení rozsudku požadovala německá justice.

Článek

Roztočil se dostal do povědomí veřejnosti, když utekl spolu s Romanem Čabradou v listopadu 2005 z plzeňské věznice na Borech. [celá zpráva] Zadržen byl v Německu, které jeho vydání zpět do České republiky podmiňovalo právě novým otevřením starého procesu. Sám Roztočil tvrdí, že je nevinný.

Před soudci stojí komplikovaný úkol, jelikož od vraždy uplynulo mnoho let. Soudcům přitom nezbude nic jiného, než vyslechnout všechny původní svědky a prověřit veškeré staré důkazy v případu.

K výjimečnému trestu byl Roztočil, který v 80. letech emigroval do Rakouska a následně do Německa, odsouzen v nepřítomnosti. Později se dočkal snížení trestu na 17 let. Tehdejší Československo žádalo o jeho vydání zpět, což však Rakousko ani Německo neudělalo. Údajně proti němu chyběly usvědčující důkazy.

Roztočil žil dlouhou dobu v Německu. Zadržen byl až v roce 2000 při svém příjezdu na české území. Začal si odpykávat trest v Plzni, odkud se mu podařilo v roce 2005 utéct.

Z Německa se rozhodl dobrovolně vrátit, což učinil v prosinci loňského roku. Ihned pro příletu ze Stuttgartu ho na letišti zadržela policie. Poté byl umístěn do vazby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám