Hlavní obsah

Rozsudek v kauze záměny dětí bude pro české právo přelomový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ojedinělý verdikt v dějinách české justice padne v pátek u brněnského krajského soudu, kde se očekává rozsudek v kauze záměny dětí v třebíčské porodnici. Až dosud se soudy ničím podobným nezabývaly.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Třebíčská nemocnice je držitelem certifikátu kvality, nedávno však neblaze proslula záměnou novorozenců.

Článek

Rodiče zaměněných holčiček Nikoly a Veroniky žádají po nemocnici celkem dvanáctimiliónové odškodné. Podle odborníků stojí soudce Michal Ryška, který se kauzou zabývá, před právně složitým úkolem. Stanovit výši finanční újmy bude komplikované. Pro české právo bude přitom rozsudek klíčový.

Odrazový můstek pro podobné případy

Třebíčská kauza patří ke sporům na ochranu osobnosti, v nichž jedna strana žádá po druhé odškodné za údajně způsobenou újmu. Soud musí rozhodnout, zda újma vznikla. Následně musí za pomoci posudků znalců zjistit, nakolik byla újma citelná a pokud byla, určí také odpovídající částku jako odškodné.

"Verdikt bude z hlediska výše odškodného bezesporu precedenční," uvedl advokát Jaroslav Brož, který se zabývá jedním z nejdelších soudních sporů v ČR. Již 18 let zastupuje trojici bývalých studentů Vysokého učení technického v Brně. Jejich někdejší pedagog žádá omluvu za to, že jej v roce 1989 označili za arogantního kariéristu.

Odškodné nesmí být likvidační

Rodiče holčiček, zaměněných kvůli nedbalosti zdravotníků v prosinci 2006, tvrdí, že své biologické dítě mají rádi, milují však holčičku, o kterou po porodu rok pečovali a museli ji vrátit skutečným rodičům. Tuto ztrátu přirovnávají k tomu, jakoby jim jedno z jejich dětí zemřelo.

Zákon přiznává za úmrtí v nemocnici kvůli chybě zdravotnického personálu odškodné 240 000 korun pro nejbližšího pozůstalého. Soudce Ryška ale v minulosti poukázal na to, že s touto částkou nelze v třebíčské kauze příliš kalkulovat.

Nikdo netuší, jaké odškodné soudce přizná. Jeho výše musí být podle zákona "přiměřená". Nesmí tedy mít pro nemocnici likvidační charakter. Vyplacení 12 miliónů korun by nemocnici způsobilo vážné komplikace.

Reklama

Související články

Odškodnění za záměnu dětí míří k soudu

Maximálně 600 tisíc korun - to je součet částek, které je Nemocnice Třebíč ochotna vyplatit rodinám zaměněných dětí. Ve čtvrtek to oznámil právní zástupce...

Výběr článků

Načítám