Hlavní obsah

Rozsáhlý požár na Zlínsku zachvátil stavení ochránců přírody

Právo, Aleš Fuksa
Valašské Klobouky

Rozsáhlý požár jedné z budov centra ochránců přírody Kosenka likvidují hasiči ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Na místě od třetí hodiny ranní zasahuje deset jednotek profesionálních i dobrovolných záchranářů.

Článek

„Požár stodoly jako první zpozoroval svědek, který také přišel událost ohlásit osobně na nedalekou stanici hasičů. Ze sto metrů vzdálené stanice byli profesionální hasiči na místě požáru doslova do minuty. V době příjezdu velitel zásahu potvrdil, že požár je rozsáhlý a vyžádal si výjezd dalších posilových vozů,“ informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Záchranáři podle něj obklíčili hořící hospodářská stavení a zásahem se snažili především zabránit rozšíření požáru na blízké středisko ochránců přírody. Prioritou byla také ochrana blízko stojících významných kulturních a historických staveb a dřevěnic.

Lokalizace plamenů zabrala hasičům asi půl hodiny. Oheň se v tu dobu už částečně přemístil na střechu hlavní budovy ochránců přírody.

„Naštěstí se jej podařilo zastavit. Část budovy byla ale zasažena vodou z hašení a došlo k promáčení objektu. Během prvního průzkumu v zasažených objektech se hasičům podařilo včas vytáhnout velkou tlakovou nádobu na plyn a zabránit případnému výbuchu,“ poznamenal mluvčí.

O půl páté ráno střechy hospodářských budov zcela prohořely a začaly se bortit. Uvnitř objektů jsou zničeny veškeré uskladněné věci a vybavení i na aktuálně chystaný víkendový Mikulášský jarmark, který je jednou z největších akcí svého druhu na Zlínsku.

V celkové likvidaci požáru pokračují hasiči i v dopoledních hodinách. „Nadále je nutné vyhazovat prohořívající seno, dřevo i další uskladněný materiál. Některá skrytá ohniska požáru jsou stále prolévána vodou a postupně dohašována,“ dodal Mitáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám