Hlavní obsah

Rozpočtářka Úřadu vlády nechávala proplácet falešné faktury za miliony, dohodla se na podmínce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za to, že podvodem připravila Úřad vlády o téměř osm milionů korun, dostala v pondělí rozpočtářka úřadu Alena Černická (44) u Obvodního soudu pro Prahu 1 tříletou podmínku. Žena se k činu přiznala a uzavřela se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, kterou soud přijal. Žena peníze utrácela za hazard.

Foto: Jan Hrouda, Právo

Úřad vlády ČR

Článek

„Máme za to, že byly splněny veškeré podmínky ke schválení dohody o vině a trestu,“ uvedla soudkyně Anežka Pudilová.

Žena podle pravomocného verdiktu v období mezi lednem 2015 a březnem 2021 vystavovala stovky falešných faktur ve výši vždy několika tisíc korun, které následně Úřadu vlády předkládala k proplacení. Peníze pak používala k uhrazení vlastních závazků.

Soud jí také uložil povinnost podle svých sil uhradit škodu ve výši 7 793 744,- korun a vyhýbat se hazardním hrám, gamblingu a sázení.

Připravila Úřad vlády o osm milionů, policie navrhla obžalobu

Krimi

„Trest je mírný, ale nelze říci, že je nepřiměřeně mírný,“ dodala soudkyně s tím, že se žena k jednání doznala a dosud žila řádným životem. Černická se vzdala svého práva na odvolání, stejně tak i státní zástupkyně, a verdikt je tak pravomocný.

Žena na úřadě pracovala na odboru rozpočtu a financování a podvodného jednání se dopouštěla v době, kdy byli premiéry Bohuslav Sobotka (ČSSD) a po něm Andrej Babiš (ANO). Úřad vlády pak řídili Pavel Dvořák, Radek Augustin a nejdéle Tünde Bartha. Právě za její éry loňský audit odhalil podvádění Černické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám