Hlavní obsah

Rozbořil a Petrůj si stěžují na obvinění v olomoucké kauze

– Olomouc

Hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) a šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj si podali stížnost proti obvinění v kauze olomoucké korupce. Další dva tak zatím neučinili. Obvinění si stěžují na zahájení trestního stíhání i na odposlechy.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)

Článek

"Zatím dorazily dvě stížnosti, rozporují fakt spáchaného trestného činu. V pondělí byl poslední den pro podání stížností, mohou však ještě dorazit poštou," řekl náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár.

O stížnostech rozhodne Nejvyšší státní zastupitelství. Zda se touto cestu bude bránit i obviněný vlivný podnikatel Ivan Kyselý a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec, není zřejmé. Jejich obhájci nechtěli kauzu komentovat.

Je to postaveno tak zmateně a nelogicky, že usnesení o zahájení trestního stíhání je podle nás nezákonné.
obhájce Petrůje

Rozbořil ve stížnosti podle jeho obhájce Petra Konečného tvrdí, že to, co je mu kladeno za vinu, nespáchal. Žádá také o předložení nahrávek, na kterých je v rozhovoru s Kadlecem zachycen. Tvrdí totiž, že jde o špatnou interpretaci, uvedl obhájce.

"Po právní stránce namítáme, že nařízené odposlechy jsou vůči němu procesně nepoužitelné. Trestná činnost, kvůli které byly odposlechy nařízeny, se jej totiž netýkala," řekl Konečný. Nevyloučil zároveň, že se jeho klient obrátí na Ústavní soud. Ve stížnosti napadají také nepříslušnost orgánů, které o úkonech v této kauze rozhodovaly.

Petrůj obviněn ze tří skutků

S obviněním nesouhlasí také policista Petrůj. "Je to postaveno tak zmateně a nelogicky, že usnesení o zahájení trestního stíhání je podle nás nezákonné. Můj klient tam má tři skutky a moc nerozumím tomu, co je mu kladeno za vinu. Měl obdržet od nadřízeného nějaké pokyny, ale už tam není, zda je realizoval či nerealizoval a čím má být vinen," řekl jeho obhájce Tomáš Vymazal.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Obvinění v kauze korupce v Olomouci. Zleva podnikatel Ivan Kyselý, náměstek krajského ředitele Karel Kadlec a hejtman Jiří Rozbořil.

V kauze s názvem Vidkun se podle detektivů podezřelí podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. Olomoučtí policisté Petrůj i jeho nadřízený Kadlec byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku.

Hejtman čelí obvinění z podplácení a podnikatel Kyselý je podezřelý z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě hejtmana skončili všichni tři ve vazbě.

Musí mlčet

Hejtman, který údajně nabízel úplatek za to, že se odloží vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého klubu, v souvislosti s touto aférou odmítl i přes nátlak špiček ČSSD odstoupit. Ministr vnitra Milan Chovanec v neděli uvedl, že by se měl dohodnout se státním zástupcem a zveřejnit informace o své kauze. Jeho obhájce Konečný v úterý řekl, že se s podobným krokem ve své praxi nikdy nesetkal.

"Dokonce i já sám jsem musel speciálně podepsat papír o mlčenlivosti, aby se neovlivnilo vyšetřování. Závazek mlčenlivosti platí bez ohledu na politické výzvy," uvedl Konečný. Podle něj by byla i velmi nestandardní samotná komunikace obviněného se státním zástupcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám