Hlavní obsah

Rossmann musí odškodnit Romku a omluvit se jí

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Romka Renata Kotlárová ve středu vyhrála 50 tisíc a omluvu od drogistické společnosti Rossmann, u které se ucházela o práci prodavačky. Podle soudu ji firma diskriminovala a ponížila, když ji bez jakéhokoliv rozhovoru odmítla s tvrzením, že není místo. Pár minut poté ale další zájemkyni vyslechla.

Foto: Vratislav Konečný

Lednice táhne nejvíce

Článek

Kotlárová šla o práci v chebské pobočce drogerie Rossmann žádat loni v červnu. Ještě před tím požádala Poradnu pro občanství, občanská a lidská práva o pomoc s tím, že podle ní ji potenciální zaměstnavatelé odmítají už jen kvůli jejímu etnickému původu. Poradna proto poslala do drogerie tři své spolupracovnice, Romka šla v pořadí třetí.

Dvě první zájemkyně příslušná zaměstnankyně Rossmanna vyslechla a provedla s nimi pohovor. Když přišla na řadu Kotlárová, bylo jí bez další komunikace řečeno, že už není místo. Pár minut potom však další ženu z poradny personál drogerie vyslechl. Uchazečky se poté všechny do drogerie vrátily a chtěly od zaměstnankyně vysvětlení. Ta tvrdila, že si během zmíněné chviličky uvědomila, že by prodejna ještě mohla někoho potřebovat.

Ženy veškeré jednání nahrávaly na diktafon. Poradna pak podala žalobu na drogerii kvůli diskriminaci z důvodu etnické příslušnosti, žádala písemnou omluvu a finanční satisfakci ve výši čtvrt miliónu korun.

Soudkyně Dagmar Stamidisová dala žalobcům za pravdu. "Soud došel k názoru, že opravdu bylo zasaženo do osobnostních práv žalobkyně," konstatovala. Společnosti Rossmann pak přikázala, aby Kotlárové do tří dnů od právní moci rozsudku zaslala písemnou omluvu. Podle soudkyně si Romka zaslouží i peněžitou satisfakci, i když ne v požadované výši. "Domnívám se, že tato částka je přiměřená," podotkla Stamidisová.

Rossmann: případ je vykonstruován

Kotlárová byla s rozsudkem spokojena. "Jde o princip," uvedla pro novináře. Na dotaz, zda bude u odvolacího soudu požadovat vyšší odškodné, odmítla odpovědět. "Domluvím se ještě s advokátem," řekla.

Právní zástupkyně společnosti Rossmann se k verdiktu soudu odmítla vyjádřit. Ve své závěrečné řeči však odmítla diskriminaci. Odkázala se přitom na výpověď příslušné zaměstnankyně drogerie, která tehdy s uchazečkami jednala. Ta před soudem uvedla, že zájemkyni po Kotlárové vyslechla proto, že mezitím jiná žadatelka svůj zájem telefonicky vzala zpět. Podle advokáta Kotlárové to však byla účelová výpověď u soudu, bezprostředně po incidentu tato zaměstnankyně nic takového netvrdila.

Právnička Rossmanna se rovněž pozastavila nad tím, že spolupracovnice poradny včetně Kotlárové celou akci na firmu nahrály. Navíc si prý nahrávaly rozhovory bez vědomí jejich účastníků. "Domníváme se, že celý případ je vykonstruován s cílem vymoci na nadnárodní společnosti peníze," zdůraznila advokátka.

Průlomové rozhodnutí

Podle dostupných informací je tento případ v Česku první, kdy soud přiznal finanční odškodné za diskriminaci v práci v souvislosti s romským původem. Na podzim loňského roku se schylovalo k soudu mezi Romkou Marcelou Zupkovou z Hradce Králové a firmou Akyma, která ji odmítla zaměstnat v kuchyni. Ještě před tím se však strany dohodly na mimosoudním vyrovnání, Zupková dostala dvě stě tisíc.

Podle tajemníka Romského demokratického kongresu Ivana Veselého je soudní řízení ve věci diskriminace Kotlárové pozitivní zprávou. "Je to průlom, že se soud těmito věcmi zabývá," řekl ČTK před soudním jednáním.

Proces uvítal i tajemník Rady vlády pro záležitosti romské komunity Czeslaw Walek. "Díky bohu za to, že soud rozhodl, že šlo o diskriminaci. Víme, že se podobné případy stávají. Pak je potřeba více podobných soudů, aby se problém řešil," uvedl Walek.

Text omluvy, kterou soud nařídil firmě Rossmann:

Vážená slečno Kotlárová, dne 11. 6. 2003 jste se dostavila do provozovny prodejny drogerie na adresu třída Svobody, Cheb, jejímž provozovatelem je prodejna Rossmann, spol. s r.o., jakožto uchazečka o místo prodavačky.

Osoba, jejíž jednání naši společnost zavazovalo, vás však odmítla s nepravdivým tvrzením, že místo je již obsazeno. Tím jste byla vystavena diskriminaci a byla snížena vaše lidská důstojnost. Za tento neoprávněný zásah do vašeho práva na ochranu osobnosti se Vám společnost Rossmann touto cestou hluboce omlouvá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám