Hlavní obsah

Rodina zlodějů se v Brně specializovala na okrádání důchodců

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pět žen a jeden muž ve věku od 38 do 61 let tvořili rodinný klan z Ostravy, který se řadu měsíců specializoval na okrádání seniorů. Gangu velel muž, jenž oběti tipoval a zlodějky vozil, aniž by někdy oběti sám navštívil. Bylo obtížně poslat je do vazby nejen pro jejich vysokou profesionalitu, ale i proto, že například dvě z žen nemají vůbec žádnou identitu.

BEZ KOMENTÁŘE: Rodina profesionálních zlodějů v akciVideo: Policie ČR

 
Článek

„Zatím se nám podařilo prokázat 29 skutků se škodou víc jak půldruhého miliónu korun a šestici pachatelům, kteří jsou všichni ve vazbě, hrozí za loupeže, krádeže a také za vydírání dva až deset let odnětí svobody. Skupina kradla v Brně, Zlíně, Olomouci, Ostravě a největší námi zjištěná škoda u okradené osoby je v Brně, kde seniorce odnesli 580 000 korun z celoživotních úspor. Pokud náhodou někde při svém tažení za kořistí narazili na odpor, kdy si třeba důchodce chtěl zavolat policii na zjištění totožnosti, neváhali vyhrožovat fyzickým násilím,“ popsal policista Radim Čuřík.

Jak dodává jeho kolega Vítězslav Jakubec, byla skupina vyloženě profesionálně řízená.

Dvojice velmi rychle a s jistotou našla skrýš s penězi a z domu odešla.
vyšetřovatel

Do domu vždy šla jako první pachatelka, která se dala do řeči s obětí, ovšem už při vstupu to zařídila tak, aby zůstaly vchodové dveře pootevřené.

S obětí se dala do řeči a chtěla napsat vzkaz pro některého ze spolubydlících v domě vyhlédnuté oběti.

„Ona pak odvedla oběť nejčastěji do kuchyně, kde důchodce požádala o napsání vzkazu pro souseda. Požadavek zdůvodňovala tím, že mluví špatně česky a česky neumí psát, což dokládala lámanou češtinou. Tento trik mimo jiné používali k tomu, aby nikde nezanechávali otisky prstů a to ani na peru či propisovací tužce,” vylíčil kriminalista.

Pomohly pachové stopy 

„Vzápětí po této ženě vcházely do domu či bytu další obvykle dvě, které už byly vybaveny jednak rukavicemi a také kapesníkem, kterým setřeli eventuální stopy po své společnici, která už důchodce zaměstnávala v jiné místnosti. Dvojice, o které okradený nikdy neměl ani tušení, pak obvykle velmi rychle a s jistotou našla skrýš s penězi a z domu odešla. Na všechny pak čekal muž s autem a z místa ujeli,“ dodal vyšetřovatel.

Při složitém pátrání se skupinu podařilo postupně odhalit díky pachovým stopám a přitom se zjistilo, že dvě z žen nemají vůbec nikde vedenou identitu. Jednu z nich, která o sobě tvrdila, že je Švédka a měla i švédský zřejmě kradený pas, však české policii pomohli identifikovat němečtí kolegové, kteří dámu evidují za stejné činy v Německu a tam ji považují za německou občanku.

Ani k této domněnce však nejsou důkazy. Některé z obětí se soudu nedočkají, jelikož zemřely. Většina z ostatních, jejichž počet zřejmě není konečný, má mimo škody doživotní trauma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám