Hlavní obsah

Rodina výsadkáře, jenž zahynul při seskoku, chce po armádě milióny

– Praha
Právo, Jiří Hardoš

Pražský městský soud ve středu začal projednávat žalobu, kterou na ministerstvo obrany podali pozůstalí po výsadkáři Lukáši Syručkovi, jenž zahynul v lednu 2009 v Chrudimi při seskoku padákem. Podle rodiny je vinna armáda. Pozůstalí kvůli tomu loni podali žaloby na náhradu nemajetkové újmy, v nichž se domáhají celkem 6,5 miliónu korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud ve středu vyslechl mimo jiné oba rodiče zesnulého muže, jeho bratra a manželku. Připomenutí tragické události nesli těžce, slova žen provázely slzy. „Pustila jsem si rádio a slyšela zprávu, že u Chrudimi zemřel výsadkář. Tak jsem mu volala a on už to nebral,“ popisovala smutné okamžiky vdova po vojákovi.

„Pořád si říkám, jak je možné, že se to mohlo stát. Před očima vidím, jak k nám ten večer přišli důstojníci v černých baretech,“ uvedl zase otec zemřelého. „Věřím tomu, že to nebyla jeho chyba,“ dodal. Syručkova matka mimo jiné řekla, že se od smrti jejího syna neustále zhoršuje její zdravotní stav.

Ten seskok nebyl pro výsadkáře složitý. Složitá byla situace, do které se dostal po výskok.
svědek

„Žalobci jsou přesvědčeni, že smrt Lukáše Syručka byla v daném případě zcela zbytečná a nebyla důsledkem náhody,“ sdělila soudu advokátka Syručkovy rodiny Hana Bernatová. Právní zástupce ministerstva obrany zase řekl, že úřad již pozůstalým vyplatil přes 1,5 miliónu. Žaloba by podle něho měla být zamítnuta.

Ani ne třicetiletý nadrotmistr Syruček zemřel při zkoušení nových padáků. Muž vyskočil z výšky kolem 600 až 700 metrů. Podle dalšího ze svědků, náčelníka záchranné výsadkové služby z Náměšti nad Oslavou Petra Částka, jenž událost vyšetřoval, se hlavní padák při otvírání zachytil o mužovu nohu a následně i pouzdro zbraně. Syruček si podle něho dokázal poradit s následnou rotací a dokonce i použil záložní padák, bylo však již pozdě. Začal se totiž otvírat příliš nízko nad zemí.

„Ten seskok nebyl pro výsadkáře složitý. Složitá byla situace, do které se dostal po výskoku,“ řekl Částek. Podotkl, že k pochybení armády podle něho nedošlo. Ve výslechu Částka chce soud pokračovat na dalším jednání 31. května.

Osudný dvacátý seskok

Městský soud již dříve přiblížil, že podle pozůstalých je za smrt výsadkáře odpovědná armáda, když připustila „seskok nedostatečně zkušeného vojáka s nevhodnou výzbrojí a výstrojí“. Šlo teprve o dvacátý Syručkův seskok.

Okolnostmi tragické události se předloni zabýval v rámci trestního řízení chrudimský okresní soud. Obžaloba hnala kvůli smrti vojáka k odpovědnosti dva pracovníky zkušební laboratoře, u které si testy nových kompletů armáda objednala. Soud oba nakonec osvobodil a opět se objevily spekulace o tom, zda odpovědnost nenese vojsko.

Například státní zástupce po vyslechnutí řady svědků připustil, že viník zřejmě nebyl hledán na tom správném místě a že šlo spíš o systémové selhání armády. Oba stíhaní argumentovali podobně jako nyní příbuzní zemřelého: Syruček neměl na testování nového padáku dostatek zkušeností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám