Hlavní obsah

Rittig dostával o odposleších okamžité echo, myslí si policie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odposlouchávat kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga byl pro detektivy z protimafiánského útvaru tvrdý oříšek. Jen krátce po nasazení tzv. „uší“ totiž napíchnuté telefony zpravidla umlkly a podle policie to nebyla náhoda.

Foto: Novinky

Ivo Rittig

Článek

Předcházet tomu totiž měla vždy schůzka Rittiga s vysoce postaveným policistou (jeho jméno redakce Práva zná) z útvaru přímo zajišťujícího odposlechy. Právě tohoto policistu v roce 2012 neúspěšně tlačila někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová (dnes Nečasová) do čela celého Útvaru zvláštních činností. Tento útvar kromě odposlechů provádí pro ostatní složky policie mimo jiné například sledování a další utajované operace.

Kvůli údajným kontaktům s Rittigem i s Nagyovou už dotyčného policistu prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, ale podle dřívějších informací ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) mu nic neprokázala. Právo teď zjistilo, že detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) jsou přitom přesvědčeni, že zmíněný policista měl mít k Rittigovi blíže, než se dosud myslelo, a že ho měl před policejní ofenzívou opakovaně varovat.

Prý se vídali jenom pracovně

Vyplývá to z částí rozsáhlého spisu k tzv. kauze Nagyová, který mělo Právo možnost prostudovat. Policista, jenž v současné době působí na kriminálce mimo Prahu, jakékoli vynášení citlivých informací Rittigovi odmítl. Už dříve se hájil, že s Rittigem se vídal pouze pracovně.

Jenže policejní lovci mafiánů jsou přesvědčeni o opaku a zmiňují, že dotyčný policista měl být v těsném kontaktu i s pravou rukou Rittiga Václavem Rybou.

Jenže policejní lovci mafiánů jsou přesvědčeni o opaku a zmiňují, že dotyčný policista měl být v těsném kontaktu i s pravou rukou Rittiga Václavem Rybou. „Bylo zjištěno, že s podezřelými Ivo Rittigem či Václavem Rybou nekomunikuje jako policista, který plní služební povinnosti, ale jako tzv. přítel či spíše obchodní partner,“ uvedli do spisu v roce 2012 detektivové ÚOOZ.

A doplnili, v čem podle nich mohly schůzky spočívat.

„Poté, co byl nasazený odposlech a záznam telekomunikačního provozu na účastnická čísla využívaná Ivo Rittigem, byl po určité době zaznamenán útlum v užívání těchto čísel ze strany Rittiga, a to právě poté, co proběhla či měla proběhnout osobní schůzka s dotyčným policistou,“ konstatují detektivové. Stejné to podle nich bylo i v případě prostorového odposlechu v hotelu Ventana, kde Rittig často vedl svá obchodní jednání.

Policista ale jakékoliv „prohození“ odposlechů odmítl a informace ze spisů ÚOOZ označil za nedůvěryhodné. „Nikdy jsem se například nepotkal s Václavem Rybou, nemohl jsem tedy vystupovat jako jeho přítel či obchodní partner,“ uvedl pro Právo. Na útvaru zajišťujícím i odposlechy působil jako vedoucí oddělení vnějších vztahů a podle jeho tehdejšího nadřízeného Tomáše Almera měl za vysoce utajovaný útvar vystupovat např. u soudů nebo dalších orgánů.

„Nikdy jsem neměl přístup k informacím týkajícím se nasazení operativní techniky a odposlechů, a tudíž jsem ani nemohl vynášet tyto informace komukoliv,“ doplnil policista s tím, že více se k věci nebude vyjadřovat.

Nyní je v rámci liberecké policie odpovědný za trestní řízení a teoreticky je tak možné i to, že bude muset spolupracovat s detektivy z ÚOOZ, kteří ho ve svých spisech vedou jako podezřelého z vynášení informací.

Policejní prezident Tomáš Tuhý nechtěl možný střet obou stran s odkazem na probíhající šetření tzv. kauzy Nagyová komentovat. „Ke zmiňovanému funkcionáři nemáme ze strany inspekce žádný podnět k případnému kázeňskému řízení,“ dodal.

Mluvčí inspekce Radka Sandorová se odmítla vyjádřit, už na jaře ale šéf resortu vnitra prohlásil, že inspekce žádné důkazy proti zmíněnému policistovi nenašla.

Bez zajímavosti přitom není fakt, že ten po svém odchodu z „odposlechového“ útvaru zamířil právě do Liberce. Šéfem celého tamního krajského ředitelství je totiž někdejší náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák, který na svou funkci musel rezignovat kvůli sporným kontaktům s dalšími kontroverzními pražskými podnikateli figurujícími v kauze kolem Rittiga a Nagyové, tedy Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám