Hlavní obsah

Řidiči hrozí pokuta kvůli otevřenému okénku

• Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Kuriózní případ budou v brzké době řešit úředníci opavského magistrátu. Zdejší městská policie předala o víkendu do správního řízení případ řidiče, který nechal u zaparkovaného auta otevřená okna a odešel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když ho kontaktovali strážníci a upozornili ho, že jde o přestupek, odvětil, že se ničeho špatného nedopustil, a ujel. Strážníci proto případ předali na odbor dopravy, kde řidiči hrozí pokuta minimálně 1500 korun.

Skutečnost, že řidič je povinen při vzdálení z automobilu nejenom zamknout, ale také zavřít všechna okna, si přitom málokdo uvědomuje. Jak uvedla mluvčí opavské městské policie Stonišová, strážníci si pootevřeného okna všimli na ulici Zacpalova. „Při kontrole strážníci zjistili, že na levé straně u řidiče je okno stažené úplně. Telefonní spojení na majitele hlídka získala lustrací přes obvodní oddělení Policie ČR Opava. Ten byl kontaktován a upozorněn na to, že má nezajištěný automobil,“ popsala Stonišová.

Za šestnáct let, co tady pracuji, jsem ještě nezažil, že bychom museli řešit něco podobného
Svatopluk Kučera, odbor dopravy ostravského magistrátu

Když řidič dorazil na místo, začal se s nimi hádat a přesvědčovat je, že se žádného přestupku nedopustil. „Okno jsem nechal otevřené, protože jsem chtěl v autě vyvětrat, než se vrátím z venčení psů,“ hájil se padesátiletý muž. Že o přestupek jde, si podle mluvčí od strážníků vysvětlit nenechal. „Tvrdil, že je to jeho věc, ničeho se nedopustil a nehodlá nic řešit. Poté sedl za volant a z místa drze odjel. Kdyby to neudělal, téměř jistě by se událost vyřešila napomenutím,“ dodala mluvčí.

Zákon přitom hovoří jasně: „Řidič, který se hodlá vzdálit od vozidla tak, že nemůže v případě potřeby okamžitě zasáhnout, musí učinit taková opatření, aby vozidlo nemohlo ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a nemohla je neoprávněně užít jiná osoba.“

Výklad, že řidič je povinen nejenom vozidlo zamknout, ale i zavřít všechna okna, přitom zastávají oslovení odborníci. „Samozřejmě že to lze za přestupek považovat. Je to podobné, jako by řidič nechal otevřené dveře a odešel pryč,“ řekl vedoucí oddělení správního řízení odboru dopravy ostravského magistrátu Svatopluk Kučera. Nicméně připustil, že případ z Opavy je svým způsobem opravdu tak trochu extrémní. „Za šestnáct let, co tady pracuji, jsem ještě nezažil, že bychom museli řešit něco podobného,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám