Hlavní obsah

Řidiče, který měl ze msty srazit a těžce zranit cyklistu, soud osvobodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kvůli banální dopravní situaci skončil cyklista schválně sražený autem na zemi. Musel se podrobit dvěma operacím v celkové narkóze. Řidiče auta soudy dvakrát potrestaly za těžké ublížení na zdraví, jenže jejich verdikty ve středu zvrátil Nejvyšší soud (NS), podle něhož nebylo dostatečně prokázáno, kdo seděl za volantem. K incidentu přitom nedošlo v odlehlém liduprázdném místě, ale v ulicích Nového Města na Moravě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala v říjnu 2018. Řidič fiatu tam nedal cyklistovi přednost v jízdě. Ten takové jednání nenechal bez odezvy a rozčileně gestikuloval. Řidič na to reagoval tím, že začal brzdit téměř až do zastavení. Konflikt pak nabral na obrátkách. Cyklista přešel od gestikulace k činům, auto objel a praštil do zpětného zrcátka. Když pak odbočil na účelovou komunikaci, řidič se za ním bez ohledu na zákaz vjezdu vydal. Do cyklisty svým vozem najel a srazil jej k zemi.

Řidič mstitel úmyslně srazil cyklistu. Dostal podmínku

Krimi

Policie, státní zastupitelství, Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou i soudci odvolacího Krajského soudu v Brně shodně za viníka označili sedmačtyřicetiletého Marcela Komorníka. Jenže NS měl na věc jiný názor. První odsuzující verdikt, kterým byl muž potrestán podmínkou, zrušil s tím, že není jasné, kdo byl pachatelem. Soudy i napodruhé Komorníka odsoudily, ale NS do případu znovu zasáhl a tentokrát sám rozhodl tak, že muže obžaloby zprostil.

Senát v čele se samotným předsedou NS Petrem Angyalossim při středečním veřejném jednání upozornil, že se nepodařilo prokázat, že by právě Komorník seděl za volantem. „Není tu vůbec žádný přímý důkaz. Bylo proto namístě jeho dovolání vyhovět. Důkazy nejsou jednoznačné, není tu ani řetězec nepřímých důkazů. Vzhledem k tomu, že už tu nejsou žádné další možné důkazy, nezbylo než jej zprostit obžaloby,“ konstatoval Angyalossi.

Řidič honil cyklistu a srazil ho autem. Vyvázl s podmínkou

Krimi

„Nebyl proveden žádný důkaz o tom, že by obžalovaný vozidlo skutečně řídil. Byla to snaha usvědčit ho za každou cenu, šlo o projev soudní libovůle,“ tvrdil mužův obhájce. Na jeho stranu se nakonec přidalo i Nejvyšší státní zastupitelství. „Žádný z řádně provedených důkazů neumožňuje dovodit, kdo byl pachatel. Sice se obžalovaný před zahájením trestního stíhání vyjádřil tak, že to asi udělal, ale to je důkaz, který je neprocesní a nelze použít,“ prohlásil žalobce.

Komorník přitom rozhodně nepatří mezi silniční beránky. V minulosti jej policisté chytili za volantem, ačkoli měl zákaz řízení. Druhý případ byl o poznání závažnější. Komorníkovi se totiž nelíbila jízda další řidičky. „V Brně na Veslařské ulici při stání v koloně vystoupil z auta, přistoupil k vozu poškozené, pokoušel se otevřít dveře a křičel přitom: ,Tohle si zkoušej na svého fotra! Otevři, nebo ti rozbiju okno!‘,“ popsal v minulosti brněnský soud.

Komorník se tehdy nakonec spokojil „jen“ s boucháním do auta a také mu urazil zpětné zrcátko. Za takové chování dostal peněžitý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám