Hlavní obsah

Řidič mstitel úmyslně srazil cyklistu. Dostal podmínku

Nové Město na Moravě

Slušné a ohleduplné chování za volantem asi nic neříká Marcelu Komorníkovi. Na silnici se chová jako samozvaný mstitel. Na svém kontě má už úmyslné sražení cyklisty, kterého takto „vytrestal“ kvůli předcházejícímu sporu. Napadl i další řidičku, jež se před ním stačila zamknout, a tak jí aspoň urazil zrcátko. Za sražení cyklisty muže ve středu potrestal brněnský krajský soud podmínkou.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Incident se odehrál před třemi lety v Novém Městě na Moravě. Komorník za volantem svého vozu nedal cyklistovi přednost v jízdě. Ten takové jednání nenechal bez odezvy a rozčileně gestikuloval. Komorník na to reagoval tím, že začal brzdit téměř až do zastavení.

Konflikt pak nabral na obrátkách. Cyklista přešel od gestikulace k činům, auto objel a praštil do zpětného zrcátka. Když pak odbočil na účelovou komunikaci, Komorník se za ním bez ohledu na zákaz vjezdu vydal. Do cyklisty svým vozem najel a srazil jej k zemi. Muž se kvůli zraněním, která mu způsobil, musel podrobit dvěma operacím v celkové narkóze.

Za těžké ublížení na zdraví dostal Komorník u Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou tři roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky, k tomu čtyřletý zákaz řízení, a navíc mu zabavili jeho osobní auto.

Řidič v Praze srazil malého cyklistu a vjel do výtahu

Krimi

Verdikt potvrdil odvolací brněnský soud, ale Nejvyšší soud (NS) potrestání zrušil a nařídil nové projednání, neboť se mu nelíbil postup vyšetřování.

Jenže okresní soud dospěl ke stejnému závěru a případ se opět přesunul do Brna k odvolacímu soudu. Jeho předseda Aleš Flídr upozornil, že Komorník v mezidobí stačil spáchat další dva úmyslné trestné činy v dopravě.

Útočil na řidičku

Nejprve jej policisté chytili za volantem, ačkoli měl zákaz řízení. Druhý případ byl o poznání závažnější. Komorníkovi se totiž nelíbila jízda další řidičky. „V Brně na Veslařské ulici při stání v koloně vystoupil z auta, přistoupil k vozu poškozené, pokoušel se otevřít dveře a křičel přitom: ,Tohle si zkoušej na svého fotra! Otevři, nebo ti rozbiju okno!‘,“ popsal soudce Flídr.

Řidič srazil 12letého cyklistu, promluvil s ním a odjel. Chlapec pak zavolal policii

Krimi

Komorník se nakonec spokojil „jen“ s boucháním do auta a také mu urazil zpětné zrcátko. Za takové chování dostal peněžitý trest.

Policistovi vyprávěl, jak se vyděsil

Mužův advokát před odvolacím soudem řešícím sražení cyklisty tvrdil, že Komorník by měl odejít bez trestu. Soudci ale o něčem takovém nechtěli ani slyšet.

Upozornili, že po zásahu NS okresní soud vyslechl policistu, který byl na místě jako jeden z prvních. „Tento policista přesně řekl, co mu obžalovaný říkal, jak došlo k incidentu s cyklistou, jak se vyděsil, že ho přejel a zabil,“ dodal Flídr.

Flídr při předcházejícím projednávání věci upozornil, že Komorník může být rád, že neskončil ve vězení. „Pokud by okresní soud takový trest uložil, potvrdili bychom ho. Vždyť to mohlo skončit smrtí,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám