Hlavní obsah

Řezníci a obchodníci stojí před soudem kvůli daňovým únikům ve výši 75 miliónů

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Desítky minut zabrala v pondělí před pardubickým krajským soudem obžaloba dvanácti obchodníků s masem a řezníků. Na sto dvaceti stranách byly popsány stovky případů, kdy předstírali vývoz masa a uzenin na Slovensko, zatímco je prodávali v Česku. Na odpočtech DPH tak získali podle propočtů celní správy a policie celkem 75 miliónů korun.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Tucet obžalovaných se spolu s obhájci sotva vměstnal do určených lavic soudu.

Článek

Předstírat export masa se jim dařilo tři roky. Princip tohoto gigantického švindlu byl jednoduchý: obchod byl vykazován jako osvobozený od daně a stát zpětně vyplácel výrobcům a „exportérům“ ze zákona vypočtenou daň z přidané hodnoty.

Obžalovaní měli podle obžaloby vypracovaný systém vytváření poměrně věrohodných falešných dokladů, fakturovali export masa a uzenin na firmy, které v tomto oboru nepodnikaly i na bílé koně, kteří za úplatu podepisovali lživé faktury a dodací listy.

Dvě větve kauzy

Celá kauza měla dvě větve. Jednu tvořili lidé zneužívající firmy na zpracování masa, například Řeznictví Sloupnice, Orlické uzeniny a Potraviny Vysočina. Druhou skupina obžalovaných, která se do podvodného řetězce zapojila zprostředkováním fiktivního vývozu, vystupovala pod falešnou identitou slovenských prodejců, reálných i smyšlených.

Hlavními strůjci daňových úniků byli podle obžaloby jednatel firmy Alima-CZ Miloslav Šturma, Radek Černý a René Černý. Organizovali obchody s masem, obstarávali fiktivní doklady ze slovenské strany, Šturma také dalším účastníkům podrobně vysvětloval, jak transakce fungují.

Hlavní líčení před soudem je naplánováno na celý tento týden, ale už první den soudního projednávání naznačil, že při počtu obžalovaných, jejich advokátů, znalců a svědků nebude pět dní stačit. Podle vyjádření soudce Romana Drahného pro ČTK rozsudek pravděpodobně nebude tento pátek ještě vynesen.

Reklama

Výběr článků

Načítám