Hlavní obsah

Recidivista vyfasoval 6 let za rabování při povodních

Novinky, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za rabování v zatopené Praze padl zatím třetí a nejvyšší trest. Obvodní soud pro Prahu 7 v pátek poslal 29letého Ondřeje Boldiho z Karlína na šest let do vězení. Romský recidivista bral během záplav z evakuovaných budov v pražských Holešovicích starožitnosti, šperky a mobily. Způsobená škoda se vyšplhala na téměř čtvrt miliónu korun.

Foto: Lenka Vozková
Článek

Obžalovaný se u soudu bránil tvrzením, že "si nevšiml nějaké živelní pohromy", což předsedkyně senátu Iva Fialová označila za cynické. "Vždyť v jednom z bytů, kde kradl, byla voda do výšky jednoho metru," uvedla. Navíc ho mnohokrát potkaly hlídky, které ho upozorňovaly na zákaz vstupu do zatopených oblastí. "V situaci, kdy poškození nevěděli, kdy se budou moci po záplavách vrátit do svých domovů, musela na ně trestná činnost obžalovaného působit velmi traumaticky," odůvodnila Fialová přísný trest. Podle ní lidé v době srpnových záplav spoléhali nejenom na policejní ostrahu opuštěných objektů, ale i na lidskou solidaritu. Navíc o tom, které budovy jsou prázdné všichni věděli z médií.

Svědectví znalkyně

Boldi podle obžaloby odnášel z opuštěných bytů šperky, porcelán, příbory, starožitnosti a v prodejnách ukradl větší množství mobilních telefonů a karet do nich. Jeden ze svědků dnes před senátem popisoval, že než se dostal do evakuovaných bytů, poničil vchodové dveře mnoha z nich. Zpočátku po dopadení tvrdil, že byl pod vlivem drog a nevěděl, co dělá. To však vyvrátilo svědectví znalkyně. V závěrečné řeči se recidivista zapřísahal, že už nikdy krást nebude. Všem postiženým se omluvil, některým dokonce písemně. Boldiho dnes přišlo do soudní síně podpořit široké příbuzenstvo. Jeho matka se po vyřčení šestiletého trestu za hlasitého naříkání zhroutila a musela být vyvedena na chodbu.

Rozsudek není pravomocný

Vedle trestu vězení mu soud uložil i ochrannou protitoxickou léčbu. Obhájkyně, která za Boldiho podala odvolání, se zatím k rozsudku nechtěla vyjádřit. Státní zástupce Šimon Vavrečka si vzal lhůtu na rozmyšlenou. Při odchodu ze soudní síně řekl: "Tvrdý trest se tak stane i odstrašující výstrahou pro možné další podobné pachatele. Společnost musí být ujištěna, že jestliže se někdo dopustí trestného činu za takových okolností jako byly záplavy, bude potrestán maximálně přísně."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám