Hlavní obsah

Recidivista půjde za zákeřnou vraždu na patnáct let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Za vraždu svého přítele si má sedmapadesátiletý Vladislav Konvičný z Přerova odpykat 15 let vězení. Oběť bodl kuchyňským nožem do zad a Krajský soud v Olomouci ho v úterý odsoudil jako zvlášť nebezpečného recidivistu. Konvičný se odvolal.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

"Neshledali jsme žádné polehčující okolnosti. Jeho náprava je podle znalců velmi problematická. Jeho trestné činy jsou čím dál nebezpečnější," uvedl při vynesení rozsudku soudce Bohuslav Mierva. Konvičný se hájil před soudem tím, že se k němu o sedm let mladší Antonín Mánek v podnapilém stavu na návštěvu vnutil. Údajně ho nechtěl zavraždit.

"Já jsme ho vyhazoval ven, on vzal nůž, tahali jsme se o něj, já mu jej vytrhl a poté naslepo plácl rukou. Měl jsem šílený strach, že mě bodne. Je mi to líto," uvedl již dříve před soudem obžalovaný. K rozsudku dnes dodal, že se necítí být vinen z vraždy. "Za 15 let už tady nebudu," pronesl během vynášení rozsudku.

Podle soudce je možné, že ze strany poškozeného mohly padnout výhružky, útok Konvičného však nelze hodnotit jako sebeobranu. "Pokud obžalovaný dostal strach, měl vzít nůž, zahodit ho nebo utéci a ne bodnout poškozeného do zad. Podle znalců to byl přitom silný úder. Celá dvaceticentimetrová čepel pronikla do zad," řekl soudce.

Policisté mrtvolu muže nalezli v přerovském bytě týden po vraždě. Upozornila je sousedka obžalovaného, které byl podezřelý zápach vycházející z bytu. Konvičný uvedl, že chtěl původně mrtvolu někde zakopat, ale kvůli silné postavě zemřelého to nezvládl. Obžalovaný, který byl již dříve několikrát trestán, naposledy vyšel z vězení v roce 2002. Odpykával si tam trest za útok na svého bratra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám