Hlavní obsah

Razie na Úřadu Regionální rady v Praze, policie kvůli Rathovi prohledává kanceláře

Právo, ČTK, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté prohledávají budovu Úřadu Regionální rady na Karlově náměstí v Praze, ve kterém sídlí region soudržnosti Střední Čechy. Potvrdila to asistentka ředitele Petra Křečková. Podle informací Českého rozhlasu se zajímají o dotační programy Středočeského kraje.

Článek

Souvislost s případem exhejtmana Davida Ratha potvrdila Právu i státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle Křečkové si policie odnáší z úřadu některé dokumenty.

„Mohu potvrdit, že tu policisté jsou, ale jinak máme zakázáno sdělovat, o jaké projekty se zajímají a jaké dokumenty odnášejí,“ řekla Právu Křečková. „V tuto chvíli jsou tu čtyři policisté,“ dodala odpoledne.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej zásah v budově úřadu nepotvrdil.

Razie souvisí s Rathem

Razie souvisí s nedávným zadržením poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Spolu s ním začala policie stíhat dalších sedm lidí, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či exposlance Petra Kotta. Jejich stíhání se údajně týká i dalších zakázek ve Středočeském kraji.

Regionální rady řídí regionální operační programy. S nimi je spojeno již několik závažných kauz možného zneužívání peněz z EU. Před soudem nyní stojí někdejší ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz a dalších šest lidí obžalovaných z korupce. Kušnierz si podle obžaloby říkal o úplatky od žadatelů o evropské dotace.

V podezření nejen Střední Čechy

Nezákonně se prý rozdělovaly evropské dotace také v Jihočeském a Plzeňském kraji. Obžalobě čelí bývalý ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho bývalý podřízený, vedoucí územního odboru implementace programu České Budějovice Martin Půlpytel. Údajně zasahovali do schvalování projektů a žádostí o dotace. Tímto případem se zabývá pražský městský soud.

Podle vládních plánů by měly regionální operační programy v letech 2014 až 2020 zaniknout. Kraje chtějí bojovat za jejich zachování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám