Hlavní obsah

Razie na severu Čech kvůli dotačním podvodům, zadrženo 24 lidí

Právo, Novinky, jt, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie zahájila na severu Čech akci kvůli podezření ze zneužití eurodotací. Policisté v úterý zahájili stíhání 24 osob, které podezřívají z poškozování finančních zájmů EU. Podle dobře informovaného zdroje Práva měl být údajně zadržen i vlivný ústecký podnikatel Patrik Oulický. Sám Oulický to však pro ČTK popřel s tím, že není mezi zadrženými a není ani z ničeho obviněn.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Razie v úřadu ROP Severozápad. Archivní foto.

Článek

„Poškození finančních zájmů Evropské unie spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny a dalších trestných činů se tyto osoby měly dopustit v souvislosti s činností Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad,” uvedl bez dalších podrobností žalobce Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Další okolnosti případu, na který upozornila Česká televize, s poukazem na probíhající vyšetřování neuvedl. Podle serveru Lidovky.cz byla zadržena bývalá hejtmanka Jana Vaňhová.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej nechtěl akci jakkoli komentovat s tím, že informování veřejnosti si vyhradilo pražské vrchní státní zastupitelství.

Na možné machinace upozornil odsouzený Kušnierz

Předseda ROP Severozápad Milan Pipal (KSČM) nemá informace o tom, že by mezi obviněnými byli jeho současní kolegové z úřadu.

Kriminalisté se prý s největší pravděpodobností zabývají pochybnostmi ohledně dotačních projektů, o kterých hovořil letos před soudem obžalovaný bývalý ředitel ROP Petr Kušnierz. Soud v Ústí nad Labem ho nakonec poslal nepravomocně na sedm let do vězení za ovlivňování výběru dotačních projektů.

Pipal nechtěl být konkrétní, podle něj se může řada věcí prokázat nebo také naopak. „Nemohu o tom hovořit, bylo mi to doporučeno právníky. Počkáme si na výsledky orgánů činných v trestním řízení,“ řekl Právu a dodal, že jeho úřad poskytuje policii dlouhodobě podklady, které si vyžádala kvůli prověřování.

Kušnierz soudu řekl, že projekty byly ovlivněny s vědomím politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje. Jako tzv. zájmové projekty označil například hotel Cascade v Mostě, náměstí Maxipsa Fíka v Kadani a hotel na Větruši v Ústí nad Labem.

Zadržený podnikatel

V dokumentech, se kterými policie pracuje, Kušnierz popisuje údajné manipulace s projekty a týkají se podnikatelů a politiků, například podnikatele Daniela Ježka. Jeho advokát Michael Kis Právu v úterý odpoledne potvrdil, že policie jeho klienta zadržela, právník byl ale zatím na cestě na výslech a neměl podrobnosti ze sdělení obvinění.

Ježka zmínila ústecká soudkyně Kamila Elsnicová, když poslala Kužnierze do vězení. Zbylí obžalovaní v kauze - další bývalý ředitel ROP Pavel Markvart, někdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda a úřednice Irena Kotlanová - dostali podmínky. Soudkyně naznačila, že hlavními hybateli dění kolem ROP byli jiné lidé.

„Soudu je známo, že ještě nad Irenou Kotlanovou pak stál kromě Koudy, Markvarta ještě Kušnierz, nad Kušnierzem v podobě osob Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek,” řekla. Ve výpovědi Kušnierz detailně popsal schůzky s Ježkem, exsenátorem Novákem v Chomutově či Oulickým.

Související téma:

Foto: , Novinky

Kunšnierz byl kvůli ROP před soudem už dříve, dostal pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám