Hlavní obsah

Rathova advokátka chtěla další odročení, soud jí ale nevyhověl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Právnička exposlance Davida Ratha Marcela Ondřejová, kterou mu soud přidělil ex offo, prý nestíhá prostudovat soudní spis. Už potřetí proto žádala o odročení jednání. Rath potvrdil, že ho obhájkyně informovala o časové nouzi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Krajský soud v Praze pokračoval v úterý v projednávání kauzy Davida Ratha

Článek

"Paní doktorka mne informovala, že stačila přečíst zhruba třetinu materiálu a pan soudce jí nechce dát další čas," citoval Ratha Radiožurnál.

České televizi Ondřejová řekla, že soud odročení nepovolil, takže závěrečnou řeč přednese 13. července, jak bylo původně v plánu. Řekla, že je schopna do tohoto termínu řeč připravit.

"S tím prodloužením mně to žádné velké problémy nečiní, nemám časové problémy. A jsem toho názoru, že se dokážu připravit tak, abych 13.7. přednesla závěrečnou řeč," uvedla právnička. Vyvrátila tak Rathovo prohlášení o tom, že uvažuje o odstoupení z obhajoby.

"Pokud jí soud nevyhoví, není schopná zajistit obhajobu. Naznačila, že pokud nedostane čas, tak to složí sama," řekl Rath. Další rozhodování týkající se obhajoby chce Rath nechat na soudu. Podle něj nejsou k mání podobná rozhodnutí z dřívějška a je tedy otázkou, jak se soud zachová. "K obdobnému případu u nás nedošlo," řekl.

Právnička už požádala o odročení soudního jednání z důvodu prostudování kauzy třikrát. První žádosti soudce vyhověl a líčení přesunul na 13. července. Druhou zamítl a třetí zamítl.

K původním obhájcům se vracet nehodlá

Ke svým předchozím obhájcům Romanu Jelínkovi a Adamovi Černému se prý Rath vracet nebude. Právníci ho zastupují v další větvi údajné korupční kauzy, ve které jsou obviněné kromě Ratha firmy. Zatím se seznamují se spisem. "Nebudu obhájce měnit," řekl Rath.

Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek týkajících se oprav staveb a modernizace nemocnic z doby, kdy byl hejtmanem Středočeského kraje. Obžalobu odmítá a případ je podle něj politickým procesem. Hrozí mu až 12 let vězení, státní zástupce Petr Jirát pro něj navrhuje devět let.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud přidělil Rathovi advokáta ex offo

Soud v úterý vybral bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi obhájce ex offo. O koho se jedná, soud nezveřejnil. Nejprve bude vyrozuměn dotyčný právník...

Rath má novou advokátku Ondřejovou

Bývalého poslance Davida Ratha by měla u soudu zastupovat advokátka Marcela Ondřejová, která spolupracuje s kanceláří Bezděk & Partners. Musí ještě soudu...

Výběr článků

Načítám