Hlavní obsah

Rath a komplicové chtěli podle policie na úplatcích 66 miliónů

Právo, Radim Vaculík
Praha

Tři hlavní aktéři údajné korupční kauzy v souvislosti s ovlivňováním veřejných zakázek středočeských nemocnic chtěli podle tvrzení policie na úplatcích za čtyři tendry celkově více než 66 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath přichází k soudu.

Článek

Největší podíl z této částky měl podle říjnového obvinění protikorupčních detektivů slíbený bývalý poslanec David Rath (47), partnerská dvojice Petr Kott (51) a Kateřina Pancová (43) se pak údajně dělili na půl.

Právo mělo tento týden možnost nahlédnout do všech čtyř nových policejních usnesení o zahájení trestního stíhání Ratha a spol. z 3. října. V prvním z nich jde o plánovanou rekonstrukci bloku C2 v nemocnici Kladno za odhadovaných 227 miliónů korun.

Podle vyšetřovatelů se zde Pancová s Kottem předem dohodli, kterého zájemce o uvedenou zakázku zvýhodní v zadávacím řízení tak, aby se stal jeho vítězem.

Rovněž se prý dopředu domluvili i na tom, že od dané firmy budou požadovat pro sebe a také pro Ratha „majetkový prospěch ve výši kolem deseti procent z vysoutěžené ceny zakázky“, tedy zhruba 22,7 miliónu

korun.

Psali zadávací dokumentaci

Onou firmou byla největší stavební společnost v ČR Metrostav. Její dva manažery Pavla Piláta a Jiřího Anděla (oba 53) prý Pancová oslovila loni v únoru a nabídla jim zajištění výhry, s čímž údajně v březnu souhlasili.

Andělovi pak dle usnesení umožnila přímo se podílet na podobě zadávací dokumentace k zakázce, přičemž tento manažer si prý mohl i vybrat firmy, které se do tendru přihlásí, a budou tedy víceméně dělat Metrostavu křoví. Jejich seznam, který prý Pilát předal na lístku Pancové, našla policie později u ní doma. [celá zpráva]

Foto: ČTK

Kateřina Pancová poprvé od svého propuštění z vazby před soudem.

Loni 16. března se pak Pilát s Pancovou u ní v kanceláři v kladenské nemocnici měli podle obvinění dohodnout na výši odměny, tedy deseti procentech z celkové částky zakázky. Domluvili se údajně na dvou splátkách. V červnu na 13,6 miliónu korun a v listopadu na zbylých 9,1 miliónu. Pilát navíc dle mínění policie věděl, že část peněz je určena i pro Ratha.

K předání provizí ale stejně jako k zadání samotné zakázky nikdy nedošlo, neboť trojice Rath, Kott a Pancová skončila loni v květnu v poutech a následně ve vazbě kvůli možné korupci v jiných zakázkách.

Ve druhém případě se jednalo o rekonstrukci pavilónu O kolínské nemocnice, kdy vítězem tendru s účastí předem domluvených firem byl opět Metrostav s údajně nejnižší nabídkovou cenou zhruba 118 miliónů korun. To prý ale bylo podle posudku, vyžádaného policií, o téměř šest miliónů víc proti cenám obvyklým.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Kott přichází k soudu.

Jen tři dny před zadržením zmiňované trojice, tedy loni 11. května, stačil Metrostav podepsat smlouvu o dílo, ale stejně jako v Kladně už k realizaci zakázky nedošlo. To samé platí i o předání peněz, jež se mělo podle odposlechů uskutečnit loni 18. května. Podle policie Pilát z Metrostavu slíbil už v únoru jako „finanční plnění“ celkem deset miliónů korun, přičemž šest mělo připadnout Rathovi a zbylé čtyři Kottovi s Pancovou.

Třetí v řadě je výstavba pavilónu 37 (parkoviště) a pavilónu Palackého v nemocnici Mladá Boleslav, která byla z nově obviněných skutků nejdražší (cca 270 miliónů), a měly za ni padnout i nejvyšší úplatky – opět desetina z odhadované ceny zakázky, tedy 27 miliónů korun.

Zde tentokrát po předchozí dohodě s Metrostavem vyhrála firma Konstruktiva Branko vedená Pavlem Drážďanským, která například u zakázky v Kladně údajně dělala Metrostavu „volavku“.

„Jednalo se o reciproční dohodu mezi těmito společnostmi, kdy naopak Konstruktiva Branko měla podat méně výhodnou nabídku na pavilón C2 nemocnice Kladno,“ píše policie v usnesení.

Rozdělili si půlku za sanitky

Pouze u čtvrté zakázky na dodávku 48 sanitek pro středočeskou záchrannou službu za 112 miliónů si stihli Rath, Kott a Pancová podle obvinění už alespoň částečně převzít a rozdělit polovinu peněz určených na úplatky.

Šlo o částku 3,36 miliónu, kterou loni v březnu předal Kottovi u Národního divadla podnikatel Martin Jireš a z níž třetinu (1,12 mil.) týž den večer dostal od Kotta do rukou Rath.

„Tady je půlka sanit. Jireš to spočítal na sedm,“ řekl k tomu hejtmanovi Kott.

Rath pak šel rovnou k věci: „Takže předpokládám třetina.“

O pár dnů později si podle mínění vyšetřovatelů přišel pro svůj podíl ve výši 740 tisíc korun i sám ředitel záchranky Martin Houdek, který ale doteď tvrdí, že šlo o splacení půjčky poskytnuté v minulosti Kottovi.

Za to Rathovi nyní opět hrozí pět až dvanáct let vězení, stejně tak Kottovi s Pancovou, Houdkovi tři roky až deset let, Jirešovi až pětiletý trest, Pilátovi s Andělem pět až deset roků za mřížemi a Drážďanskému s šéfkou administrátorské firmy ML Compet Lucií Novanskou až osm let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám