Hlavní obsah

Psycholog Hradní stráže vyvázl ze znásilnění s podmínkou

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

V lednu loňského roku nejprve ve své kanceláři opil a poté orálně znásilnil vojáka Hradní stráže Vladimíra S. Ostatních osm skutků v obžalobě není trestným činem, respektive nebylo prokázáno, že by k nim vůbec došlo. S tímto verdiktem v pátek skončilo ostře sledované hlavní líčení s psychologem elitní vojenské jednotky Milošem Topolovským.

Foto: Daniel Kamenár

Na křižovatce mikulovských ulic Republikánské obrany a 28. října (u Billy) vyroste kruhový objezd.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 mu uložil roční podmíněný trest se čtyřletým odkladem. Zároveň mu senát v čele s Hanou Šindelářovou stanovil povinnost ambulantně se podrobit protialkoholnímu a psychiatrickému léčení.

Psycholog se odvolal

Topolovský byl s rozhodnutím soudu, přestože ho ve velké většině obžaloby zprostil, značně nespokojen a na místě se odvolal.

"Ten rozsudek padnul na základě výpovědi vojáka, kterého jsem v životě neviděl a ani u mne nikdy nebyl," rozhořčeně konstatoval před novináři.

Soudkyně nicméně vyjádřila přesvědčení, že tento klíčový svědek mluvil pravdu. "Jeho výpověď soud hodnotí jako věrohodnou, což potvrdili i znalci z oboru psychologie," řekla Šindelářová.

Vojáci se sedánků účastnili dobrovolně

Jinak už posuzoval soud svědectví dalších vojáků, kteří tvrdili, že je Topolovský také znásilnil. Nevěrohodné, vyvráceno výpovědí ostatních vojáků, zopakovala několikrát soudkyně při odůvodňování verdiktu, a to také v případě vojína, který svým svědectvím vlastně dal podnět k trestnímu stíhání.

Soud rovněž v několika případech konstatoval, že vojáci se pijáckých sedánků a všeho okolo účastnili dobrovolně.

Neutěšená Hradní vizitka

Hlavní body soudního jednání, výpovědi údajných obětí i znalců, probíhaly za zavřenými dveřmi. Na veřejnost se přesto dostaly informace o tom, že nedílnou součástí služby v elitní jednotce jsou alkoholové party, a že nadřízení jednají se záklaďáky stylem hraničícím se šikanou.

Soudkyně Šindelářová k tomu v pátek podotkla: "Otázku morálky v Hradní stráži soudu nepřísluší hodnotit. Pravdou ale je, že bylo prokázáno nadměrné užívání alkoholu, a to jak záklaďáky, tak vojáky z povolání."

Topolovský ve své čtvrteční závěrečné řeči vyjádřil názor, že za celou jeho aférou stojí vedení Hradní stráže, které se ho snažilo zbavit, neboť věděl příliš mnoho. Vojáci mu totiž při svých návštěvách mnohé řekli. Víc však své tvrzení odmítl rozvést. "To bych nechtěl komentovat," řekl po vyhlášení verdiktu.

S rozsudkem nebyl spokojen ani žalobce Jiří Kára, který se rovněž na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Související články

Vojáci u soudu vtipkovali s psychologem

Uvolněná nálada, vtipy, přátelské pozdravy. Taková nálada ve středu panovala na chodbě Obvodního soudu pro Prahu 1, kde svědčila asi desítka někdejších...

Výběr článků

Načítám