Hlavní obsah

Psi nezaváhali. Označili útočníka na Kvitovou jasně

Právo, Radim Vaculík

Kromě stěžejního důkazu v případu napadení tenistky Petry Kvitové (28) v podobě její vlastní výpovědi má obžaloba ještě další silný argument usvědčující podezřelého Radima Žondru (33): výsledky pachových stop z místa činu.

BEZ KOMENTÁŘE: Radim Žondra přichází k souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Ty zatím v rámci probíhajícího hlavního líčení u brněnského krajského soudu státní zástupce nepředložil, a i když jde o nepřímý a spíše podpůrný důkaz, jeho závěry jsou podle informací Práva jednoznačné.

Všechny pokusy v rámci zkoušky natáčené na kameru skončily tak, že pachové stopy nalezené v bytě Kvitové se shodovaly s těmi, které policie odebrala Žondrovi po jeho loňském květnovém zatčení.

Policie po útoku z 20. prosince 2016 zajistila v prostějovském bytě Kvitové tzv. pachovku ze dvou míst – z jejího oblečení, kde se lupič tenistky dotýkal, a z místa, kde při napadení stál. Po obvinění Žondry pak kriminalisté odebrali pachovou stopu i přímo od něj.

Zkouška byla platná

A poté následovala zmíněná zkouška provedená podle zpřísněných pravidel. Policie na ni podle důvěryhodného zdroje Práva z justičních kruhů nasadila hned čtyři cvičené psy, přičemž každý z nich musel podstoupit test celkem třikrát.

Zkouška podle zdroje redakce vypadala tak, že policisté rozmístili na chodbu šest různých konzerv s pachovými stopami s odstupem zhruba tři metry od sebe.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tenistka Petra Kvitová odchází od soudu.

Před každým dalším pokusem je přemístili na jiné místo, tedy proházeli. I přesto postupně všichni čtyři psi pokaždé neomylně a bez zaváhání označili tu, v níž byla Žondrova pachovka, a to tím způsobem, že si u ní lehli. Celkem se tak stalo dvanáctkrát a vše policisté natáčeli.

Podle zdroje Práva jsou výsledky nezpochybnitelné. „Buď to ten pes cítí, nebo necítí, jeho nejde oblbnout,“ řekl s tím, že se shodovaly pachové stopy z místa činu s tou, kterou určili psi.

Podle deníku měl volno

Kdyby přitom jen jednou ze všech zkoušek pes označil jinou, respektive špatnou konzervu s pachovou stopou, tak je zkouška neplatná a nedala by se použít jako důkaz.

Žondra opakovaně jakoukoli vinu popřel. Kvitovou prý zná jen z televize, v jejím bytě nikdy nebyl, a tudíž ji ani nenapadl. Osudný den se podle svých slov nacházel v Napajedlech na stavbě, tedy desítky kilometrů od místa činu.

Že by měl Žondra být na stavbě, uvedli i jeho kolegové. „Byl to zrovna kontrolní den, takže tam být musel,“ prohlásil u soudu jeden svědek. Podle jeho výpovědi existují z inkriminovaného dne fotografie stavby. Žondra i majitel firmy, která ho zaměstnávala, museli prý být v kontrolní den na stavbě určitě přítomni. Na žádné z fotek ale nikdo z uvedené firmy není.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radim Žondra přichází k soudu

Ba co víc, policii se podařilo zabavit Žondrův stavební deník. A z něj podle informací Práva vyplývá, že v den útoku neměl obžalovaný naplánovanou žádnou pracovní činnost.

Soud bude pokračovat v březnu. Mezitím se bude případem ještě zabývat nadřízený olomoucký vrchní soud, kam se s námitkou podjatosti na nynější soudní senát vedený Dagmar Bordovskou obrátila Žondrova obhájkyně Lucie Nejedlá Janovská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám