Hlavní obsah

Prvním mužem boje proti korupci se stal Libor Vrba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní prezidium představilo v úterý nového šéfa protikorupční policie. Podle očekávání se jím stal Libor Vrba, který od srpna vedl kriminální policii. Nahradil Jiřího Nováka, jenž post opustil v únoru. Funkci Vrba získal bez výběrového řízení.

Foto: René Volfík, ČTK

Nový ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Libor Vrba.

Článek

Vrba plánuje snížit podstav v útvaru kvalitními detektivy, zrychlit trestní řízení a připravit policisty na účinnost nového trestního zákoníku.

Dvaačtyřicetiletý Vrba nahradil Jiřího Nováka, který na prezidiu od začátku února zastává funkci náměstka pro ekonomiku. Kriminální policii bude místo Vrby dočasně řídit náměstek policejního prezidenta Jiří Houba.

Chybí dvacet procent lidí

Vrba, který u policie slouží 16 let, uvedl, že protikorupčnímu útvaru chybí zhruba 20 procent lidí. "Mojí prioritou není naplnit tabulky za každou cenu. Chci je naplnit kvalitními lidmi," řekl. Vzápětí ale připustil, že nové detektivy nebude snadné najít.

Vrba chce dále zkvalitnit trestní řízení, jež by podle něj mělo být rychlé a průhledné, a otevřít svůj útvar ostatním policejním složkám, zejména celorepublikovým. Upozornil také, že policisté se musí připravit na používání nového trestního zákoníku, který nabude účinnosti od ledna příštího roku.

Vrbovým náměstkem bude Tomáš Krul, který prošel výběrovým řízením. Nový ředitel protikorupční policie vystudoval speciální pedagogiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. U policie začínal jako vyšetřovatel v Praze 10, později přešel na Úřad vyšetřování. Od roku 2002 působil v Národní protidrogové centrále.

Reklama

Výběr článků

Načítám