Hlavní obsah

První případ sterilizace Romky míří k soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

První českou Romkou, která se bude soudit s nemocnicí kvůli sterilizaci bez předchozího souhlasu, je Helena Ferenčíková z Ostravy-Vítkovic. Její právní zástupkyně Michaela Tomisová v úterý potvrdila Právu, že nejspíš už v pondělí odešle k ostravskému krajskému soudu žalobu na Vítkovickou nemocnici Blahoslavené Marie Antoníny v Ostravě.

Foto: Vratislav Konečný

Pod ocasem túčka Tu 154M

Článek

Dvaadvacetiletá matka dvou malých chlapců bude formou žaloby na ochranu osobnosti žádat po nemocnici odškodné více než půl miliónu korun. Lékaři pacientku podle Tomisové o sterilizaci náležitě neinformovali. Mluvčí nemocnice Eva Kijonková případ již několikrát komentovala.

"Znovu opakuji, že k zásahu nedošlo bez vědomí paní Ferenčíkové. O všem byla poučena a v dokumentech je její podpis, kterým se sterilizací souhlasí," řekla mluvčí. Právní zástupkyně Romky je však přesvědčena, že u soudu uspěje.

"Ne každý podpis lze považovat za platný souhlas s tak závažným lékařským úkonem. V případě sterilizace, která má dalekosáhlé důsledky, by měla být pacientka poučena o všech rizicích včetně zdravotních následků, jako jsou nevolnosti, deprese či ztráta libida. Podpis mé klientky pod porodopis, ve kterém je souhlas se sterilizací vyťukán na psacím stroji, si nemocnice vyžádala o půl páté ráno, jen několik minut před porodem a o žádném poučení tam není ani zmínka," tvrdí advokátka.

Nemocnice se žaloby nebojí

"Nemáme nic proti tomu, aby ten případ posoudili odborníci. Lékařka, která ten zákrok prováděla, je hluboce věřící a těžko ji obviňovat z toho, že chtěla rodičku poškodit," dodala mluvčí nemocnice. Kvůli údajně nezákonným sterilizacím se na Tomisovou dosud obrátily zhruba tři desítky převáně romských žen z Ostravska a také ze severních Čech.

Pacientek, které si na sterilizaci provedenou bez jejich vědomí stěžují, je v České republice asi šest desítek. V Ostravě dokonce před několika týdny založily svůj spolek a pravidelně se scházejí.

"Velká část z nich by si přitom přála další dítě, některé z nich se o to již velmi zoufale snaží, a to samozřejmě stojí peníze. Samotná paní Ferenčíková má dva chlapce a chtěla by ještě holčičku. Šance, že ještě někdy díky další léčbě porodí dítě, je přitom u těchto žen zhruba padesátiprocentní," dodala Tomisová.

Zatím není jasné, zda budou na české nemocnice podávat žaloby i další ženy. "Jejich materiály v uplynulých měsících zkoumalo ministerstvo zdravotnictví, nyní se vrcejí zpět do nemocnic. Spolu s klientkami se na ně půjdu podívat a pak se rozhodneme, jak dál," řekla Právu Tominová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám