Hlavní obsah

Protikorupční policie zasahuje na olomoucké radnici a na dalších místech ČR

Právo, mhr, pem, alf
Olomouc
Aktualizováno

Na olomoucké radnici zasahují od úterního rána policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Vyžádali si dokumenty k projektům dotovaných z integrovaného operačního programu. Netýká se přitom jen Olomouce. Policisté zasahují i na dalších místech v Česku, například na radnici v Přerově a Zlíně nebo na hejtmanství v Olomouci a Zlíně či ve firmě Tesco SW.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policie v úterý dopoledne zasahovala také v budově Krajského úřadu Zlínského kraje.

Článek

Podle informací Práva policisté některým pracovníkům olomouckého magistrátu, mezi nimiž byli i radní, zakázali přístup k počítačům. Zajistili také notebooky.

Mluvčí magistrátu Radka Štědrá policejní zásah Právu potvrdila. „Mohu potvrdit, že od dnešního rána byla v budově radnice a budově magistrátu v Hynaisově ulici přítomna policie. O součinnost požádala primátora města, který ji v plné míře poskytl. Policie si vyžádala dokumentaci k běžícím a chystaným projektům, které jsou dotované z integrovaného operačního programu. V tuto chvíli však nemáme žádné další podrobnosti,“ řekla Právu mluvčí.

Vedení města si podle ní není vědomo žádného pochybení, které by souviselo s čerpáním dotačních prostředků z tohoto programu. „V současnosti navíc není vůbec zřejmé, zda se jedná o prověřování aktů v rámci magistrátu, nebo v rámci centrálních orgánů státní správy,“ dodala Štědrá.

Nikdo zatím nebyl obviněn 

Krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková Právu řekla, že nejde o práci tamní policie. Jak Právo zjistilo, je to akce Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, která se netýká jen Olomouce.

Policisté zasahují i na radnici v Přerově. „Byli u tajemníka městského úřadu, primátora, jeho náměstka a na odděleních vnitřní správy a veřejných zakázek. Zabavují počítače a něco z nich stahují. Zajímají je podle všeho IT programy a elektronizace veřejné správy,“ řekl Právu mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Policisté byli i na krajském úřadě v Olomouci. „Oslovili zde ředitele úřadu a žádali o součinnost. Vyžádali si dokumentaci související s integrovaným operačním programem a zajímali je i počítače,“ řekla Právu mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová.

Zásah u senátorova bratra  

Zásah policistů se podle informací Práva týkal v Olomouci i firmy Tesco SW, kterou spoluvlastní podnikatel Josef Tesařík, bratr senátora Martina Tesaříka (ČSSD).

Ve Zlíně se kriminalisté zajímali o zakázky z oblasti výpočetních technologií. „Prověřují zakázky od roku 2009. Dokumenty, o které měli zájem, jsme jim obratem poskytli,“ uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Policisté strávili na magistrátu celé dopoledne. „Nikdo nebyl obviněn, ani nebylo zahájeno trestní řízení, jedná se o prověřování a zajištění dokumentů. Požadavkům ze strany policie vycházíme maximálně vstříc,“ dodal mluvčí zlínského magistrátu.

Podklady k e-Governmentu

Kvůli zakázkám v oblasti IT se v úterý policie objevila i na Krajském úřadu Zlínského kraje. Podle pracovníků kraje se policisté snažili získat konkrétní podklady k projektu Rozvoje e-Governmentu Zlínského kraje.

„Provádíme úkony v trestním řízení, které jsou dozorovány Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci. Bližší informace zatím nemohu sdělit,“ řekl Právu mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

„Mohu říci, že v této chvíli probíhají úkony trestního řízení na více místech na území celé České republiky. Smyslem akce je zajištění důkazních materiálů. Nikdo zatím nebyl obviněn. Více nelze s ohledem na probíhající vyšetřování říci,“ sdělil Právu Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám