Hlavní obsah

Protikorupční policie se začala opět zabývat Pandury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie se začala opět zabývat nákupem obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Podle mluvčího Romana Skřepka nyní shromažďuje důkazy a hodlá si průběžně vyžádat další. Podnětem k postupu policie byly informace zveřejněné v uplynulých dnech deníkem Mladá fronta Dnes (MfD).

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Článek

Deník v minulých dnech zveřejnil informace získané od dvou bývalých manažerů rakouské firmy Steyr, kteří hovořili o ovlivňování politiků v souvislosti se zakázkou. Armáda nakonec od Steyru získá 107 pandurů za 14,4 miliardy korun.

V souvislosti se zákulisními jednáními oba skrytě nahrávaní manažeři hovořili o jménech expremiéra Stanislava Grosse, někdejšího ministra obrany Karla Kühnla a nynějšího ministra Martina Bartáka. Ti to popřeli.

Manažeři Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik po zveřejnění informací svá slova označili za žert, který zašel příliš daleko.

Shromažďují materiály

"Nyní jsme započali se shromažďováním všech dostupných materiálů, další budou průběžně vyžadovány. Teprve po jejich důkladném vyhodnocení bude rozhodnuto o dalším postupu," uvedl v tiskové zprávě policejní mluvčí Skřepek.

Připomněl, že útvar se některými okolnostmi v souvislosti s plánovaným nákupem těchto vozidel zabýval již v roce 2006. Při šetření prý ale bylo zjištěno, že se identickými podklady v téže době zabývala i vojenská policie.

Na rychlé vyšetření celé věci naléhají i politici. Předseda ČSSD Jiří Paroubek se dnes kvůli tomu schází s premiérem Janem Fischerem. Ten by podle něj měl společně s ministrem vnitra a ministryní spravedlnosti co nejrychleji ustavit vyšetřovací tým, který by první závěry zveřejnil ještě před květnovými parlamentními volbami. Předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že je přesvědčen, že policie a státní zastupitelství budou věnovat případu maximální pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám