Hlavní obsah

Proti srnám ve vinohradu nalíčil pytlácká oka

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Krutým způsobem se bránil proti škodné ve vinohradě jeho správce ve Vlčnově na Uherskohradišťsku. Mezi sloupky vinohradu nastražil pytlácká oka. Jedna srna se do oka chytila a přes pomoc myslivců musela být po křečích v zuboženém stavu utracena.

Foto: Policie ČR

Pytlácká oka nastražená ve vinohradu u Vlčnova na Uherskohradišťsku se stala osudná mladé srně.

Článek

„Mladou srnu ležící v křečích našel majitel domu za svou zahradou ve Vlčnově. Neváhal a zavolal myslivcům. I když srně myslivci sundali pytlácké oko z krku, zůstala ležet v křeči. Proto ji museli na místě utratit. Mysliveckému sdružení, které má v těch místech honitbu, vznikla na jednoleté srně škoda patnáct set korun,“ informoval mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Myslivci pak vinohrad obešli a všimli si, že okolo vinohradu asi dvě stě metrů od nálezu srny je takových pytláckých ok nataženo několik.

Foto: Policie ČR

Nalíčená oka ve vinohradu.

„Policie vyjela na místo a kolem vinohradu našla celkem šestnáct uvázaných pytláckých ok nastražených mezi sloupky vinohradu v průchodech mezi řádky. Oka byla natažena z kovového lanka a elektrikářské svorky. Stejné oko měla na krku srnka. Policisté při pátrání po pachateli dospěli k tomu, že podezřelým pachatelem je muž středního věku, který o vinohrad chodí pečovat,“ uvedl Mergental.

Toto není normální způsob ochrany, to je sprosté pytláctví.
Vinař

„Srny dokážou okusem nadělat obrovské škody, samotnému se mi nedaří už čtyři roky obnovovat jeden takto zpustošený vinohrad. Ale toto není normální způsob ochrany, to je sprosté pytláctví,“ řekl zkušený vinař z Uherskohradišťska Zdeněk Habrovanský.

„Existují odpuzovadla, třebaže letos údajně nebyla příliš účinná. Legální je také obrátit se na myslivecké sdružení o náhradu škody za okus révy vinné,“ dodal vinař.

„Instalace pytláckých ok, namísto standardního oplocení, je považováno za neoprávněné lovení zvěře. Jde o přestupek, ze zákona za něj hrozí pokuta,“ doplnil Mergental.

Reklama

Výběr článků

Načítám