Hlavní obsah

Prospěl jsem regionu a lidem, řekl obžalovaný v krkonošské kauze

Právo, Vladislav Prouza

Krajský soud v Hradci Králové začal v pondělí rozplétat tzv. krkonošskou kauzu údajného dotačního podvodu, poškozování finančních zájmů EU, ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby. Skupina osmi úředníků pecké radnice, Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) a managerů, jimž hrozí až dvanáctiletý trest, považuje záležitost za účelově vykonstruovanou a právně nesmyslnou.

Pavel Jelínek advokát Alana TomáškaVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Obžalováni jsou slušní lidé, na něž to leckdy mělo fatální profesní a rodinný dopad. Národu budou prezentováni jako zločinci,“ řekl Právu dlouholetý starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (nezávislý).

Obžalovaní, mezi nimiž spolu s dvojicí ochranářů Luďka Khola a Bronislava Váni dominují vyjma Tomáška bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka, šéfová peckého stavebního úřadu Alena Adamcová, tajemník radnice v Peci Michal Berger, ředitel SkiResortu Černá hora-Pec Petr Hynek, společnost SIVIA a externí administrátorka Zuzana Komárková, podle obžaloby jednali a účelově upravovali věci na základě dlouholetých osobních vztahů v rozporu s předpisy.

Státní zástupce podal obžalobu na osm lidí a firmu kvůli zneužití dotací v Krkonoších

Krimi

„Snaha o kriminalizaci mé osoby, že jsem prospěl svým kamarádům, je nesmysl. Prospěl jsem regionu a lidem,“ oponoval Tomášek.

„Nejsem si vědom, že bych se dopustil protiprávního jednání. Motivace udělat něco pro město Pec, občany a turisty byla možná větší nežli opatrnost. Všichni, co pracujeme a žijeme na horách, se známe. Logicky máme úzké vzájemné vztahy, které nelze kriminalizovat, jak toho zneužila policie,“ odmítl Tomášek znění obžaloby čtené skoro půldruhé hodiny.

Zemina v ochranném pásmu 

Obžaloba viní aktéry kauzy z podílu na dočasném uložení množství zeminy ze stavby apartmánového komplexu v Peci v ochranném pásmu řeky Úpy. Zemina uskladněná v deponii na území KRNAP mohla ohrozit zdroj pitné vody.

„Deponie tam existovala od nepaměti. Později odvezená zemina tam byla dočasně uložena, protože šlo o nejkratší vzdálenost od stavby, což snižovalo frekvenci jízd náklaďáků v turistickém středisku a jejich průjezd středem Pece. Nedošlo ke kontaminaci okolí,“ tvrdil Tomášek.

Starosta se měl podle obžaloby dále podílet na machinacích s cílem neoprávněně získat skoro 33milionovou dotaci na Herní krajinu Pecka.

„Zneužil postavení starosty s cílem stavbu urychlit, v čemž mu ostatní pomáhali. Žádal na základě neúplných a nepravdivých údajů o dotaci, ačkoliv věděl, že provozovatelem Pecky nebude město Pec, nýbrž soukromá společnost, která z toho měla marketingově profitovat,“ četl státní zástupce Jiří Viesner.

Starostu Pece pod Sněžkou a dalších osm lidí obvinili z dotačního podvodu

Krimi

Role společnosti SkiResort v Herní Krajině Pecka, realizované z příhraniční dotace společně s polským Karpaczem, spočívá podle Tomáška v ryze servisní činnosti.

„Zajišťují bezplatnou údržbu formou sponzorského daru městu. Pecka svůj cíl splnila. Odlehčila turisticky exponovaným místům Krkonoš a pomohla místním lidem. Návštěvníci Pecky nic neplatí,“ reagoval Tomášek. Dotaci, přiklepnutou podle přísných pravidel, Pec kvůli kauze nestačila vyčerpat.

Obžalobě předcházelo skoro tříleté vyšetřování z podnětu dvojice peckých opozičních zastupitelů. „Nic jsem neporušil ani neinicioval. Jde o snahu se mě zbavit, abych nepřekážel zájmům určitých lidí,“ prohlásil Tomášek. Soud bude pokračovat výslechy svědků a dalších obžalovaných minimálně do konce letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám