Hlavní obsah

Státní zástupce podal obžalobu na osm lidí a firmu kvůli zneužití dotací v Krkonoších

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Státní zastupitelství v Hradci Králové obžalovalo aktéry tzv. pecké kauzy. Žaloba míří na osm fyzických a jednu právnickou osobu z Krkonoš ze zneužití dotací, poškozování zájmů Evropské unie, poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Herní krajina Pecka nad Velkou Úpou.

Článek

„Obžaloba byla podána na základě vyhodnocení důkazů opatřených v průběhu přípravného řízení,“ potvrdil státní zástupce Pavel Bužga.

Aktérům tzv. pecké kauzy, mezi nimiž jsou i starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (nezávislý), bývalý ředitel Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka, šéfová peckého stavebního úřadu Alena Adamcová nebo tamní firma Sivia, hrozí až desetileté tresty.

„V případě zločinu zneužití pravomoci úřední osoby jde o 12 let,” poznamenal Bužga.

Starostu Pece pod Sněžkou a dalších osm lidí obvinili z dotačního podvodu

Krimi

Spis v rozsahu okolo pěti tisíc stran, z nichž jenom obžaloba čítá osmdesát, nyní přezkoumává senát královéhradeckého krajského soudu.

„Soud, počítám do konce června, stanoví termín hlavního líčení nebo věc vrátí k došetření,“ přiblížil mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek s tím, že do soudního rozhodnutí figurují aktéři kauzy v pozici obviněných.

Tři roky vyšetřování

Obžalobě předcházelo skoro tříleté policejní vyšetřování, k němuž dala podnět dvojice peckých opozičních zastupitelů. Policie případ zprvu odložila. „Policisté posléze nabyli přesvědčení, že jde o závažnou trestnou činnost,“ připomněl zastupitel František Vaněk.

Vyšetřovaní vyvrcholilo koncem roku 2018 razií policejního komanda na radnici v Peci pod Sněžkou. Trojice lidí posléze skončila v poutech a na půldruhého dne v policejní cele.

Pec zažívá čilý stavební ruch.Video: Vladislav Prouza, Právo

Obžaloba za zneužití dotací a poškozování zájmů Evropské unie se podle informací Práva váže k originální Herní krajině Pecka nad Velkou Úpou. Projekt několika mamutích interaktivních skulptur zvířat a hmyzu ze stovek kubíků sibiřského dřeva za 45 milionů korun podpořila Unie 32milionovou příhraniční dotací. Dotaci Pec kvůli nynější kauze nestačila vyčerpat.

„Většinu dotačních peněz měl dostat partnerský Karpacz. Nevím, že by se kolem toho v Polsku něco dělo,“ tvrdí pecký místostarosta Zdeněk Virt (nezávislý).

Ohrozili životní prostředí

Přečin poškození a ohrožení životního prostředí měl podle obžaloby naplnit přesun 250 těžkých náklaďáků zeminy v ochranném pásmu řeky Úpy, což souviselo s nynějším stavebním boomem v Peci pod Sněžkou. Náklaďáky se měly v pásmu vodního zdroje v oblasti národního parku pohybovat bez povolení.

Kriminalisté mj. zjistili nesrovnalosti okolo provozu lanovky na Sněžku, jež donedávna jezdila nad státními pozemky bez řádné nájemní smlouvy. Škodu vzniklou státu znalci za šestiletou existenci nové lanovky vyčíslili na 1,6 milionu korun.

„Problém vznikl proto, že Správa KRNAP může na pozemky podepsat maximálně osmiletou nájemní smlouvu, ačkoliv životnost lanovky je mnohokrát delší,“ vysvětloval Virt (nezávislý).

Nájem za státní pozemky pod peckou lanovkou nikdo nepožadoval od roku 1947, odkdy Pec se Sněžkou spojily dvousedačky původní lanové dráhy.

„Smlouva na dotčené pozemky už existuje, s Pecí jsme se finančně vypořádali, čímž problém pozbyl na aktuálnosti,“ tvrdí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám