Hlavní obsah

Projednávání rumové aféry opět nezačalo

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Projednávání rumové aféry, jak se přezdívá rozsáhlému daňovému podvodu ze začátku devadesátých let minulého století, nemohlo v pondělí u Krajského soudu v Hradci Králové začít kvůli nepřítomnosti dvou z celkem osmi obžalovaných.

Foto: Milan Hloušek - www.poznejsokolovsko.cz

Zleva - architektka Marcela Plachá, starosta města Oloví Miroslav Flandr, kmotr rozhledny Aleš Cibulka a hlavní hybatel projektu Patrik Oravec

Článek

K soudu se nedostavili Jana Šímová a Otakar Kracík. Šímová se omluvila ze zdravotních důvodů, Kracík podal námitku podjatosti předsedy senátu Jiřího Vacka.

"Doktor Kracík v námitce uvedl nové skutečnosti a oznámil, že k soudu nepřijde, pokud jej budu soudit já," sdělil Vacek. Dodal, že o Kracíkově námitce již v neveřejném zasedání rozhodoval senát hradeckého krajského soudu a vyhověl jí.

"Pokud rozhodnutí nabude právní moci, věc dostane jiný soudce, pokud nikoliv, zůstane mně," řekl Vacek a připustil, že sám se podjatý cítí. Pražský vrchní soud však již loni v listopadu na podobnou námitku reagoval rozhodnutím, že je způsobilý o věci spravedlivě rozhodnout.

Soudce pohrozil vazbou

Vacek také v pondělí velmi důrazně varoval ty obžalované, kteří se různými omluvenkami snaží mařit projednávání, že pokud zůstane předsedou senátu, použije veškerých zákonných možností, aby jejich přítomnost v soudní síni zajistil.

"Jestliže obžalovaná Šímová poslala pár hodin před zahájením líčení omluvenku a já jsem zjistil, že má povoleny vycházky a volně se pohybuje po vesnici, pak mám zato, že se může soudu zúčastnit.," prohlásil.

Kracík navrhl, aby hlavní líčení proběhlo v jeho nepřítomnosti. "Považuji to za účelové. Vzhledem k jeho právnickému vzdělání si musí být vědom, že jde o maření soudního jednání, neboť dobře ví, že vrchní soud rozhodl, že pří líčení musí být přítomni všichni obžalovaní," uvedl Vacek.

Sdělil zároveň, že v případě dalších podobných pokusů požádá policii o předvedení obžalovaných, případně nebude váhat ani s uvalením vazby.

První rozsudky padly už před osmi lety

Případ řeší české soudy již od roku 1993. Obžalovaní měli ošidit stát na daních o zhruba 60 miliónů korun, neboť údajně odebrali přes půl miliónu litrů nezdaněného alkoholu, deklarovaného jako zboží na vývoz. Alkohol však podle obžaloby prodali v tuzemsku.

První tresty v rozmezí od tří do osmi let padly u Krajského soudu v Ostravě v září 1995. Olomoucký vrchní soud však rozsudky zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Později, z rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně, dostali případ na starosti královéhradečtí soudci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám