Hlavní obsah

Prodal firmu a pak z jejího účtu vybral peníze. Dostal šest let

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Šest let ve věznici má strávit podnikatel Ivo Dlouhý z Ostravy, bývalý majitel společnosti JVS Group, která se zabývá organizací koncertů, výstav nebo módních přehlídek. V minulosti například pořádala koncert Ringo Starra nebo se podílela na kontroverzní expozici Lidská těla.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ivo Dlouhý na začátku roku 2013 svou firmu, kde byl jediným společníkem, prodal. Ovšem hned několik dní poté z jejího účtu vybral přes třicet miliónů korun a další peníze se pokusil ještě vybrat z bankovní schránky. Na takové výběry ale již neměl právo, soud ho proto uznal vinným ze zločinu zpronevěry a navíc ještě z pokusu o krádež.

Ke Krajskému soudu v Ostravě, který verdikt vynesl v pondělí odpoledne, se Ivo Dlouhý nedostavil, poslal za sebe jen advokátku. U hlavního líčení ale předtím svou vinu popíral. Tvrdil, že nešlo o žádnou zpronevěru ani krádež, ale že měl na výběr peněz právo. Prý šlo o podíl na zisku za předchozí rok a s výběry prý souhlasila valná hromada jeho bývalé společnosti.

Soudkyně: Šlo o vykonstruovanou obhajobu

Na základě důkazů, kterými se soud zabýval, a také svědectví celé řady lidí ale vyšlo najevo, že to nebyla pravda. „Šlo o dodatečně vykonstruovanou obhajobu. Obžalovaný si byl vědom toho, že nejsou splněny zákonné podmínky pro to, aby si vyplatil podíl,“ řekla soudkyně Renata Gilová.

Navíc obžalovaný podle ní své výpovědi účelově měnil - nejprve se hájil tím, že kupci, kterému firmu prodával, chyběly peníze, a tak se s ní domluvil, že si část vezme z účtu. Až později hovořil o tom, že mělo jít o podíl na zisku.

Vzhledem k neúčasti obžalovaného u soudu rozsudek zatím není pravomocný, protože ten se bude muset k verdiktu vyjádřit dodatečně. Také státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám