Hlavní obsah

Proces uplacených řidičských průkazů soud vůbec nezahájil, provázejí ho zmatky

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Organizační problémy a procesní chyby zabránily ve středu ráno zahájení procesu s celkem 23 pražskými zkušebními komisaři a učiteli autoškol, kteří měli brát úplatky za vydávání řidičských průkazů bez řádných zkoušek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Karel Steiner hlavní líčení odročil ještě před přečtením obžaloby na květen a září letošního roku. Jednání, které mělo být zahájeno v devět hodin ráno, začalo až dlouho po desáté, část účastníků se totiž původně dostavila do budovy soudu v Praze 6, ačkoli líčení bylo nařízeno do justičního areálu Na Míčánkách, kde má soud detašované pracoviště.

Zhruba v půl jedenácté pak vyslechli z úst předsedy senátu nejpodstatnější větu: „Nebyly splněny podmínky pro zahájení hlavního líčení.“

Několik obžalovaných se nedostavilo, jednomu nebylo doručeno předvolání, další dva onemocněli a nevyjádřili se, zda budou žádat o projednání věci ve své nepřítomnosti.

Proces začne v květnu

Státní zástupkyně tak nemohla přečíst ani obžalobu. Soudce se tak obžalovaných vyptal, kdo z nich bude u soudu vypovídat. Již dnes je tak jasné, že většina obžalovaných využije svého práva a výpověď soudu odepře.

Několik obžalovaných soud vyslechl alespoň mimo hlavní líčení, čímž využil čas a přítomnost advokátů i žalobce v jedné síni. To by mohlo proces, který tak začne až 22. května, poněkud urychlit.

Obžalovaní ve svých výpovědích veškerou vinu popírají. Zkoušky se v uvedených termínech buď nekonaly, nebo naopak probíhaly zcela standardně a nikdo nikomu úplatky nenabízel. Další si ohledně konkrétních - údajně uplacených - zkoušek nepamatují nic.

Reklama

Výběr článků

Načítám