Hlavní obsah

Proč autobus s běženci radši nezapálili. Soud bude řešit nenávistný komentář na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vložil do případu ženy, která na Facebooku psala o zapalování autobusů s běženci. Okresní soud Plzeň-město původně kauzu poslal do přestupkového řízení, Zeman však trvá na soudním potrestání ženy, protože podle něj šlo zjevně o trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zeman v případu podal dovolání k Nejvyššímu soudu a ten mu vyhověl. Plzeňský soud ho musí znovu projednat.

NS ale ještě nezveřejnil plné odůvodnění, jeho argumentaci zatím nezná ani Nejvyšší státní zastupitelství. „Rozhodnutí nám stále nebylo doručeno, nemůžeme tedy v současné chvíli poskytnout žádný komentář,“ uvedl mluvčí žalobců Petr Malý.

Žena loni v únoru komentovala zprávu s videem o rodinách běženců nalezených v kamionech mezi nákladem zboží a následně umístěných do autobusů. „A my na ně budeme platit… proč ty autobusy radši nezapálili,“ napsala žena a svůj odpor k migrantům dále hájila v diskusi.

„Lze si stěží představit razantnější projev nenávisti, než je projevení touhy po takto brutální fyzické likvidaci specificky vymezené skupiny jedinců,“ napsal v dovolání nejvyšší žalobce. Podobné vyjádření podle Zemana v demokratické společnosti nechrání svoboda projevu, protože zcela degraduje lidskou důstojnost dané skupiny lidí.

KOMENTÁŘE VŮČI PRVŇÁČKŮM V TEPLICÍCH
V kauze padlo třetí obvinění

Okresní soud loni v květnu poslal případ k přestupkové komisi obvodu Plzeň 3. Uvedl tehdy, že společenská škodlivost skutku je nízká, poukázal také na to, že dosud žena nebyla trestaná a není ve spojení s extremistickým prostředím. Stížnost žalobce zamítl Krajský soud v Plzni, podle kterého žena nikoho přímo nenabádala k zapalování autobusů. Projev nenávisti není totéž co podněcování k nenávisti, uvedl krajský soud.

Zeman nesouhlasí s názorem okresního ani krajského soudu. Poukázal na mimořádnou intenzitu nenávisti ve facebookovém komentáři. Upustit od uplatňování trestní odpovědnosti lze podle žalobců jen ve zcela mimořádných případech. Ženin komentář prý žádné výjimečné znaky nemá.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by snad chtěl zákonodárce z okruhu soudně trestného jednání vyčlenit případy, kdy pachatel na sociální síti podněcuje k upálení migrantů v autobusu,“ stálo v dovolání.

Nenávist vůči školákům

K mediálně známým případům, které se týkají výroků na Facebooku, patří kauza nenávistných komentářů k příspěvku pod fotografií prvňáčků ze základní školy v teplické čtvrti Prosetice. Někteří diskutující posílali romské, vietnamské a arabské děti do plynu, jiní je zase přirovnávali k teroristům. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy. Nechyběly ani výzvy k likvidaci celé školy.

Dva autory komentářů, muže z Frýdecko-Místecka a ženu z Tachovska, obvinila policie již loni. Žena odešla od soudu s pokutou a podmíněným trestem, stíhání muže státní zástupce podmíněně zastavil. V únoru padlo třetí obvinění, muži hrozí až tříletý trest. [celá zpráva]

Známá byla také kauza bývalého poslance za Věci veřejné Otto Chaloupky. Soudy mu uložily půlroční podmínku za příspěvky o Romech, v nichž mimo jiné napsal, že „lidi jsou na hraně“ a může začít „mazec“. Chaloupka se marně domáhal vynětí z pravomocí soudů poukazováním na svou politickou funkci. [celá zpráva]

V minulém roce pak potrestal kladenský okresní soud studenta Davida Šmída, který nenávistně reagoval na příspěvek zpěváka Radka Bangy na jeho facebookovém profilu. Za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal mladík 100 hodin veřejně prospěšných prací.

Ústecký soud zase potrestal deseti měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky matku zmizelé Michaely Patricie Muzikářové Evu za propagaci nacismu. Žena vystupovala na Facebooku pod přezdívkou milenky Adolfa Hitlera Evy Braunové a sdílela nacistické příspěvky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám