Hlavní obsah

Pro pár facek málem ubodal spolubydlícího, soud mu potvrdil 9,5 roku

Právo, bad
Praha

Za poněkud přehnanou reakci na pár facek stráví třiatřicetiletý Milan Pastorek devět a půl roku za mřížemi. Opilý Pastorek před rokem osmkrát bodl o deset let staršího muže, který se ho snažil uklidnit. Muž jen shodou okolností přežil. Podzimní verdikt Krajského soudu v Praze ve středu potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl odvolání jak Pastorkovo, tak i státního zastupitelství.

BEZ KOMENTÁŘE: Milan Pastorek přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Obžalovaný byl skutečně rozhodnut poškozeného usmrtit, a i po první ráně, kdy poškozený šel do kolen, pokračoval v útoku,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička s tím, že právní kvalifikace činu jako pokus o vraždu s rozmyslem je v pořádku.

Právě fakt, že šlo „pouze“ o pokus vraždy, byl pro soudy rozhodující při stanovení výše trestu. „Zejména u zločinu vraždy je obrovský rozdíl mezi dokonaným dílem a pokusem,“ pokračoval Lněnička a dodal, že za situace, kdy nedošlo k fatálnímu následku, umožňuje trestní řád mimořádné uložení trestu pod spodní hranicí trestní sazby, která je v tomto případě mezi 12 a 20 roky vězení.

Státní zastupitelství nesouhlasilo s tímto snížením a žádalo trest při dolní hranici sazby, to Lněnička ale odmítl s tím, že dvanáctiletý trest by byl nepřiměřeně přísný.

Činu litoval

K útoku došlo loni v únoru na ubytovně v Mnichově Hradišti. Pastorek se opil, a to ne poprvé, jeho opojený stav podle svědků provázely hlasité projevy. Další z obyvatelů ubytovny se ho proto snažil uklidnit, řvaní na chodbě mu vyčetl, a nakonec mu vrazil pár facek.

Pastorka to ale namíchlo, odešel k sobě do pokoje, kde vzal osmicentimetrový zavírací nůž, vrátil se na chodbu a strážce pořádku osmkrát bodl do břicha a hrudníku.

Muž nezemřel jen shodou okolností, díky své aktivní obraně a fyzické konstituci.

Pastorek se k činu přiznal, odmítl ale, že by chtěl svého protivníka usmrtit. To zase ale odmítl soud, podle kterého Pastorek musel vědět, že jsou v břišní dutině uložené životně důležité orgány, a pokud vede útok do oblasti břicha či hrudníku, tak mu musí dojít, že je může zasáhnout. „Lituju toho,“ pronesl ve středu

Pastorek také podstoupí ochranné protialkoholní léčení ambulantní formou.

Reklama

Výběr článků

Načítám