Hlavní obsah

Případ únosu ženy z Kroměříže se znovu otevírá, odsouzený možná seděl omylem

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Krajský soud ve Zlíně ve středu povolil obnovu řízení v případu Michala Šnajdra, který byl odsouzen na 10 let za únos dcery podnikatele z Kroměříže v roce 2014. Již v lednu byl Šnajdrovi přerušen výkon trestu. Není vyloučeno, že ve vztahu k němu šlo o justiční omyl. Policie nyní v případu stíhá pětici dalších lidí, kteří měli ve skutečnosti únos provést.

Soud povolil obnovu řízení v případu únosu ženy z KroměřížeVideo: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

Dotyční jsou stíháni na svobodě, hrozí jim až patnáctileté tresty. „Předal jsem soudu materiály, které jsou podle mého soudu důležité pro další rozhodování v této věci. Týká se to nově vedeného trestního stíhání proti skupině pachatelů, kteří byli nově obviněni ze stejného trestného činu, za který byl odsouzen pan Šnajdr a s ním pan Ladislav Faltýnek,“ řekl státní zástupce Martin Malůš. I Faltýnkovi byl ze zdravotních důvodů přerušen výkon trestu.

Ladislav Faltýnek byl odsouzen na pět let spolu se Šnajdrem za účast na únosu. Ve středu před soudem detailně popsal podle jeho vyjádření pravdivý příběh únosu, který ovšem zosnovali zcela jiní pachatelé. Tvrdil, že byl pod tlakem, že se obával o život a zdraví své rodiny, a proto nemluvil při prvním líčení pravdu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Michal Šnajdr ve středu u soudu.

„S rozhodnutím jsem spokojený, jsem přemíru šťastný, že se ukázalo, že praví pachatelé jsou jiní než já. Potvrzuje to moje slova, která jsem říkal před čtyřmi lety. Ukazuje se, že vyšetřování tehdy bylo vedeno s úmyslem mě poškodit. A to osobami, které se přímo nebo nepřímo podílely na vyšetřování,“ řekl po rozhodnutí o obnově Šnajdr.

Ten do výkonu trestu nastoupil loni v dubnu.

„Obnova řízení je průlomový moment. Klíčové je, že řadu tvrzení pro obnovu jsme získali přímo ze spisu, který byl veden proti klientovi. Jména osob, které se činu skutečně dopustily, byla v tom spisu uvedena, ale nějak byla ignorována,“ uvedl Šnajdrův obhájce Robert Cholanský.

Reklama

Výběr článků

Načítám