Hlavní obsah

Případ sexuálního obtěžování lékařem je před soudem

Právo, koc
Litoměřice

Deset let starý případ lékaře Ivana Drnka obžalovaného ze sexuálního zneužívání devíti mladých pacientek začal v pátek již potřetí projednávat litoměřický okresní soud. Bývalý lékař dětského oddělení litoměřické nemocnice by v roce 2007 odsouzen ke 2,5 letům vězení, před třemi lety byl ale naopak zproštěn obžaloby v plném rozsahu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Ivan Drnek na archivním snímku, tentokrát se k soudu nedostavil.

Článek

Jednání se na žádost obžalovaného konalo bez jeho přítomnosti, zastupoval ho obhájce Tomáš Sokol. Soudkyně Alexandra Šetková zrekapitulovala dosavadní vývoj kauzy, která se již podruhé vrátila z krajského soudu k soudu prvního stupně do Litoměřic.

Lékař měl podle obžaloby v letech 2004 a 2005 obtěžovat devět hospitalizovaných dívek, přičemž třem z nich nebylo tehdy ani 15 let. Poškozené vypověděly, že při měření tlaku si prý lékař pokládal jejich ruku do svého klína. Při masážích zad pak některým z nich údajně strkal svůj ztopořený penis do jejich rukou, volně položených na masážním lůžku. Jednu dívku prý před masáží uspal. Když se probudila, byla údajně zcela nahá.

Přiznal pouze styk s šestnáctiletou

Drnek veškerá nařčení od počátku odmítá, dívky se podle něj proti němu domluvily. Přiznal se jen k pohlavnímu styku se šestnáctiletou pacientkou, ke kterému prý došlo po vzájemné dohodě. Vzhledem k jejímu věku tak nešlo o trestný čin, což soud uznal už při prvním projednávání a v tomto bodu Drnka zprostil obžaloby.

Za další údajné skutky sexuálního zneužívání odsoudil litoměřický soud Drnka před sedmi lety k 30 měsíčnímu pobytu za mřížemi. Proti verdiktu se však odvolal obžalovaný i státní zástupkyně Věra Šípalová, krajský soud rozsudek zrušil a případ vrátil do Litoměřic k novému projednání. Při něm byl v roce 2011 lékař zproštěn viny, proti čemuž se odvolala státní zástupkyně. Krajský soud případ znovu vrátil do Litoměřic.

Soudkyně má nyní k dispozici nový znalecký posudek v oblasti sexuologie, který je podle ní v rozporu s původně vypracovaným posudkem. Aby se obžalovaný mohl s novým posudkem podrobně seznámit, odročila Šetková hlavní líčení na 28. ledna, kdy soud vyslechne oba znalce.

Reklama

Výběr článků

Načítám