Hlavní obsah

Případ nenávistných komentářů u fotky prvňáků je znovu před soudem

Právo, ČTK, koc
Teplice

Teplický okresní soud se začal znovu zabývat případem nenávistných komentářů pod fotografií prvňáků teplické základní školy, kterou navštěvují převážně romské a arabské děti. Původní zprošťující verdikt zrušil odvolací krajský soud. Autorovi textů Vítězslavu Kroupovi hrozí za podněcování k nenávisti k etnické skupině a další trestný čin, kdy podle obžaloby zveřejnil na sociální síti fotografie například Adolfa Hitlera, až tři roky vězení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Vítězslav Kroupa (vlevo) se svým obhájcem.

Článek

V minulosti čtyřikrát trestaný Kroupa v pondělí odmítl vypovídat. Samosoudkyně poté vyslechla svědka slovenské národnosti, kterého měl obžalovaný mezi přáteli na svém Facebooku. Vypověděl, že Kroupu vidí poprvé, doposud ho znal jen z Facebooku.

K předložené fotodokumentaci z Facebooku svědek uvedl, že si nepamatuje, zda příspěvky viděl. Policie na základě žádosti soudu zjistila z facebookového profilu totožnost čtyř lidí.

Případ nenávistného komentáře pod fotkou prvňáčků se vrací k soudu

Krimi

Nevraživé reakce vyvolal v listopadu 2017 snímek prvňáčků, který otiskl v rámci svého seriálu regionální Deník. Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Fotka se pak i s vypsanými jmény žáků a učitelek objevila na jedné z facebookových nacionalistických stránek, odkud ji často s nenávistnými komentáři sdílely stovky lidí.

Nevhodný komentář

Obžalovaný ji na Facebooku glosoval větami: "Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to nenapadlo!!!" Tento komentář psal podle obžaloby kvůli etnické příslušnosti (Arabové, Romové) některých ze zobrazených dětí a narážel na vyvražďování Židů za druhé světové války v plynových komorách.

Teplický soud zprostil loni v dubnu Kroupu obžaloby, neboť podle soudkyně Lucie Yakut nebylo prokázáno, že facebookový profil označený "vita kroupa", z něhož byl publikován komentář i fotografie Hitlera či říšské orlice držící ve spárech hákový kříž, patří obžalovanému. Krajský soud vytkl prvoinstančnímu soudu mimo jiné, že Kroupu a další svědky nevyslechl.

Obžaloba viní Kroupu z přečinu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Hlavní líčení bude pokračovat 6. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám