Hlavní obsah

Příbuzného v nemocnici odpojil od přístrojů, za pokus o vraždu dostal podmínku

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Za to, že loni v dubnu odpojil vážně zraněného bratrance v nemocnici od přístrojů, dostal ve středu 39letý František Rajz u Krajského soudu v Ústí nad Labem podmínku. Obžalovaného uznal soud vinným z pokusu o vraždu, vzhledem k okolnostem mu ale mimořádně snížil trest na tři roky podmínečně odložené na zkušební dobu pěti let. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Rajz

Článek

Událost, kvůli které se muž dostal před soud, se odehrála loni 22. dubna odpoledne na jednotce JIP ústecké Masarykovy nemocnice. Rajzův bratranec tam ležel po nehodě, která se stala 4. dubna u obchodního centra v Trmicích nedaleko Ústí nad Labem. Utrpěl mimo jiné zlomeniny obratlů, nemohl mluvit ani se hýbat.

Rajz podle soudu zmáčkl tlačítko start/stop nejméně u dávkovače léku noradrenalinu a uzavřel přívody u infuzních setů a ihned poté jednotku JIP urychleně opustil.

Přerušení přívodu léčiv způsobilo podle soudu u pacienta rychlý pokles krevního tlaku, snížení srdeční frekvence a snížení průtoku okysličené krve životně důležitými orgány. Poškozenému prý hrozila srdeční zástava a těžké poškození mozku. K tomu ale díky rychlému zásahu personálu nedošlo.

Náhlé hnutí mysli

Rajz před soudem odmítl vypovídat, v dřívější výpovědi uvedl, že při jeho návštěvě příbuzný kolaboval. „Měl pěnu u pusy, tak jsem zmáčkl tlačítko, chtěl jsem mu pomoct. Sestru jsem nezavolal, měl jsem strach, že jsem něco zmáčkl a bylo by to na mě,“ uvedl Rajz.

Muži hrozilo až 15 let vězení, vzhledem k okolnostem to však nikdo nechtěl. Státní zástupce navrhoval podmíněný trest, obhajoba žádala zproštění obžaloby.

Soud se přiklonil k obžalobě, ve výši trestu zohlednil nízký intelekt obžalovaného - podle psychologů je slabý a odpovídá výraznému podprůměru, až lehké mozkové retardaci - i jeho motivaci. Podle soudu se lze domnívat, že na Rajze zapůsobil stav poškozeného.

„Učinil tak v náhlém hnutí mysli. Jiný důvod k manipulaci s přístroji neměl,“ uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Šárka Tampová.

Rajz neskrýval s rozsudkem spokojenost. „Je to super, jsem spokojený,“ řekl novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám