Hlavní obsah

Při rozsáhlém požáru porostu utrpěl zranění jeden ze zasahujících hasičů

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší požár trávy a lesního porostu za poslední dva týdny likvidovali v úterý odpoledne hasiči mezi Uherským Ostrohem a Moravským Pískem na Slovácku. Plocha požářiště dosáhla podle mluvčího hasičů Iva Mitáčka 1000 krát 1000 metrů. Při hašení se lehce zranil jeden ze zasahujících hasičů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kvůli velikosti zasažené plochy záchranáři vyhlásili II. stupeň požárního poplachu. Postupně u požáru zasahovalo osm jednotek hasičů ze Zlínského a Jihomoravského kraje. Hasební práce záchranářům komplikoval silný vítr.

„Při lokalizaci požáru došlo k výšlehu plamenů a k zasažení blízko stojícího dobrovolného hasiče. Ten byl lehce popálen a nadýchal se nebezpečných zplodin hoření. Jednalo se o člena dobrovolné jednotky hasičů z Veselí nad Moravou,“ přiblížil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Velitel zásahu si okamžitě vyžádal výjezd posádky zdravotnické záchranné služby. Lékař muži poskytl ošetření a nechal ho následně odvézt do nemocnice na vyšetření.

Před večerem vyšetřovatelé zjistili pravděpodobného viníka vzniku požáru. V jeho neprospěch hovoří fakt, že od pondělí je ve Zlínském kraji vyhlášený zákaz rozdělávání ohňů poblíž lesa, luk a polí.

„Navíc se jedná o fyzicky podnikající osobu, která pálení klestí nenahlásila. Zda tak jednal schválně nebo o vyhlášeném zákazu nevěděl, je nyní otázkou šetření,“ sdělil Právu Mitáček. Viníkovi hrozí až půlmiliónová pokuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám