Hlavní obsah

Při požáru "malé Hanoje“ shořelo zboží za 100 miliónů korun

– PRAHA
Právo, Petr Blahuš

Ohořelé zdi bez střechy, pokroucená konstrukce. To je vše, co zbylo z velkoskladu textilu a obuvi ve vietnamské tržnice SAPA v pražské Libuši, přezdívané "malá Hanoj", po čtvrtečním zničujícím ohni. Podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintra v něm shořelo zboží za 100 miliónů korun.

Článek

Podle mluvčího Generálního ředitelství hasičů Petra Kopáčka je tržnice Sapa považována s ohledem na velké množství uskladněného zboží za rizikový objekt. "Za poslední dva měsíce zde hasiči provedly tři kontroly,“ řekl Právu Kopáček.

Podle osloveného policejního experta bude pro výsledek vyšetřování rozhodující, zda a jaké stopy se podaří najít na místě činu. "Samozřejmě se bude pozornost věnovat také firmě, v jejímž skladě celý požár vznikl, jejím kontaktům, vazbám, případným problémům nebo i dluhům,“ dodal expert.

:. BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry požáru tržnice v Praze

Jak Právu prozradil šéf Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, v úvahu při hledání příčin vzplanutí tržnice může připadat i úmyslné žhářství. Tomu by nahrávalo i to, že od posledního požáru na počátku září hasiči podrobili tržnici hned třem hloubkovým kontrolách.

"A na nic závadného nepřišli. Do většiny českých podniků přitom přijdou jen jednou za rok. Je ale zvláštní, že to chytlo právě u těch Číňanů,“ řekl Winter. Podle něj bude ale nejpravděpodobněji za požárem stát elektrický zkrat nebo prasklá žárovka, od které chytly plastikové pytle s vánočním zbožím, vyrovnané až těsně pod strop.

Je tam svatyně i škola

Podle Wintera bylo skladiště plné až po střechu . "Požár znamená pro asi 600 vietnamských obchodníků podnikatelskou i lidskou tragédii,“ řekl Právu Winter. I když jsou podle Wintera Vietnamci pracovitým národem, provoz v tržnici se podle něj vrátí do původních kolejí nejdříve za měsíc.

Desítky z nich také v pátek už od rána zdrceně postávali před policejními zátarasy. "Před vánocemi, to je konec,“ poznamenal mladší Vietnamec.

:. Požár v asijské tržnici Sapa

Podle Kopáčka nemuseli vyhlašovat hasiči kvůli ohrožení lidského zdraví nějaké zvláštní varování pro úřady nebo lidi bydlící v okolí. Zároveň však Právu potvrdil, že do vzduchu uniklo množství škodlivin. "Ty ale nepřekročily extrémní hodnoty,“ dušoval se Kopáček s tím, že speciální chemická jednotky hasičů, která situaci monitorovala a měřila přímo na místě, své výsledky odesílala na pražský magistrát.

Libušská tržnice se stovkami obchodů a napěchovanými sklady patří k největším v Evropě. Jsou v ní restaurace, herny, je tam i budhistická svatyně a škola. Má i své vedení. Jeho zástupci, jak Právu sdělil na hlavní bráně tržnice jeden z českých zaměstnanců, odmítli s médii komunikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám