Hlavní obsah

Přeskočil na nedostupný skalní masív, ale zpět se dostat nedokázal

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Neobvyklou záchrannou akci řešili v neděli záchranáři horské služby v Tisských stěnách v Ústeckém kraji poté, co se třiatřicetiletý turista rozhodl zažít větší dobrodružství, než je pouhý výlet po značených trasách.

Foto: Horská služba ČR

Místo, kam turista doskočil.

Článek

Původně se vydal spolu s rodinou po běžné turistické trase v Malých Tisských stěnách. To mu ale zřejmě nestačilo a tak přeskočil ze skalního masivu, kam vede po schodech normální značená stezka, na skalní věž Cimbuří. Délka jeho skoku byla přibližně dva metry a na věž doskočil bezpečně. Tam si ale uvědomil, že na malém vrcholku nemá odvahy na rozběh a skok zpět.

„Musel by totiž kromě toho doskočit mírně nahoru a navíc proti malé skalce na masivu u stezky. Po záchraně mi řekl, že už během skoku si uvědomil, že udělal hloupost, bylo ale pozdě,“ popsal krušnohorský záchranář Tomáš Plíva s tím, že manželka turisty neztratila naštěstí duchapřítomnost a ihned doběhla pro pomoc na nedalekou stanici horské služby v Tisé.

Foto: Horská služba ČR

Dokumentační snímek Horské služby ČR ukazuje místo, kde turista přeskočil z jedné skály na druhou.

Evakuace uvízlého turisty z Cimbuří začala výstupem jednoho ze záchranářů na vrchol věže. Zde zjistil, že muž není naštěstí nijak zraněn, takže jej uvázal do zajišťovací sedačky, přesunul k slaňovacímu kruhu a spustil bezpečně dolů.

„Celá záchranná akce proběhla bez problémů a prověřila dovednosti a znalosti našich záchranářů v této ne úplně běžné situaci. Turista i přes to, co mu hrozilo, vyvázl bez zranění. Přesto upozorňuji návštěvníky skal, aby se nevydávali mimo značené turistické stezky a nehazardovali se zdravím či životem,“ uvedl náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám