Hlavní obsah

Přes účty studentů se ve velkém perou peníze

Právo, Jindřich Ginter

V Česku se podle odhadů protikorupční policie ročně vypere přes 100 miliard korun. Další zisky z legalizovaných výnosů přitom dosahují až 700 miliard. Jako bílí koně se často využívají i účty studentů.

Foto: Profimedia.cz

Do problému se často namočí mladí lidé, které nalákají inzeráty. Ilustrační foto

Článek

Organizátoři podvodného praní, často pocházející ze zahraničí, v Česku příliš neriskují. K jejich odsouzení se musí prokázat nejen samotné praní špinavých peněz, ale i prvotní nelegální skutky, z nichž finance pocházejí. A to v praxi bývá velmi obtížné. Odsouzených za praní špinavých peněz je pak jen hrstka.

Vyplývá to z dokumentů, které pro Právo vypracovaly policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality a Finanční analytický útvar ministerstva financí.

Analytický útvar ministerstva financí v roce 2010 zablokoval na účtech v Česku jen 287 miliónů korun u 140 případů nedostatečně prokázaných nebo nelegálních příjmů na základě 1887 podnětů. Přímo protikorupční policie v roce 2010 přijala téměř 290 trestních oznámení, stíhání zahájila proti 29 osobám a návrhem na podání žaloby ukončila 15 případů. Loni počet obviněných ještě klesl.

Studenti naletí na inzerát

„Do praní špinavých peněz se často dostanou dříve netrestaní lidé, zejména mladší kategorie, jako jsou studenti, a to na základě inzerátu s nabídkou podnikání, obvykle finančního poradenství,“ napsal Právu vedoucí Mezinárodního a právního oddělení Finančního analytického útvaru ministerstva financí Jiří Tvrdý.

Podle něho si v rámci tohoto fiktivního poradenství založí účet a s penězi na něj přeposlanými a pocházejícími z podvodu následně naloží dle instrukcí svého šéfa.

„Vyberou je v hotovosti a pak odešlou přes nastrčenou firmu jiné osobě do zahraničí.  Již padly první odsuzující rozsudky za takové jednání jako nedbalostní praní špinavých peněz,“ dodal Tvrdý.

Problém je ale v tom, že pár nastrčených bílých koní sice trest dostihne, jenže velké ryby mohou v Česku stále snadno z odsouzení vyklouznout, i když na ně policie kápne.

Jak totiž vyplývá ze zprávy protikorupční policií vypracované pro Právo, tak v ČR mohou být pachatelé odsouzeni za vědomé praní peněz pouze v případě, když se zcela bez pochyb prokážou nejen krycí finanční transakce, ale i primární trestný čin, z něhož tyto peníze pocházejí. A to už bývá značný problém.

Doložit machinace v ČR nestačí

„Obecně platí, že v ČR mohou být odsouzeny osoby, které se dopustily trestného činu praní peněz neboli legalizace výnosů z trestné činnosti pouze v případě, že zadokumentujeme trestný čin, který nelegální výnos vygeneroval. Což by mnohdy nebylo tak těžké, kdyby nám zákon neukládal dokazovat zdrojový trestný čin bez jakýchkoli pochybností,“ píše v dokumentu pro Právo protikorupční policie.

Mladí lidé se do maléru dostanou na základě inzerátu
Jiří Tvrdý, ministerstvo financí

V zahraničí přitom podle ní mnohdy stačí dokázat, že trestný čin byl spáchán s určitou mírou pravděpodobnosti. „V takových případech si vyšetřovatel mnohdy vystačí s tzv. nepřímými důkazy. Zatímco třeba v USA postačuje 51procentní jistota, u nás musí být stoprocentní jistota, že se stal trestný čin, který generoval výnos.  Z tohoto pohledu je patrné, že je velmi těžké zdrojový trestný čin zadokumentovat, zvláště pokud se stal například v zemích bývalého SSSR,“ dodala policie.

Jinými slovy z toho vyplývá, že z Česka je ideální pračka – směrem na východ se získají peníze z trestné činnosti a u nás se bez velkého rizika odsouzení zlegalizují.

Odsouzeno jen pár případů

„Přestože právní úprava týkající se praní špinavých peněz u nás existuje již více než 15 let, případů, které by řešily soudy vyšších stupňů, je pouze pár desítek, a to jen ve vztahu k původnímu předpisu. Nový tzv. zákon o praní špinavých peněz za tři roky své existence ještě nepřinesl takový soudní spor ani jediný,“ sdělila Právu na základě analýzy české judikatury právnička právního informačního systému Codexis Petra Gříbková.

A tak státu stále mezi prsty unikají pro běžného smrtelníka těžko představitelné sumy, které se buď nevratně přelévají do daňových rájů, nebo se pak již očištěné vracejí zpět do legálních investic a podnikání.

Reklama

Výběr článků

Načítám