Hlavní obsah

Přes směnárníka Vietnamci asi prali špinavé milióny

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

V borské věznici v Plzni skončil v pátek muž, přes kterého zřejmě legalizovali vietnamští obchodníci v České republice nezdaněné milióny a který sám měl připravit podvodem Československou obchodní banku (ČSOB) o desítky miliónů korun. Jednatřicetiletého spolumajitele směnárny NANO a společníka dalších dvou firem Tomáše Friče z Karlových Varů ve středu zatkli detektivové z plzeňské expozitury finanční policie. Soud ho poté poslal do vazby.

Článek

Na stopu přivedl policisty jednak analytický útvar ministerstva financí a poté i ČSOB. "Přišlo nám oznámení z příslušného odboru České národní banky, který vykonává dozor nad směnárnami, že přes jednu z karlovarských směnáren v průběhu  krátkého období prochází obrovské množství peněz. Během měsíce to byly řádově desítky miliónů euro," řekl zdroj z ministerstva.

Ani on nechtěl upřesnit, jak transakce ve směnárně probíhaly. Podezření ještě zesílilo, kdy vyšlo najevo, že Frič nepodal daňové přiznání a po jeho účetnictví jako by se slehla zem. Společníkem ve směnárně je  vietnamský podnikatel, který je napojený na stovky svých krajanů.

Škoda může činit až 50 miliónů

Fričovi bylo zatím sděleno obvinění z podvodu. "Policejní orgán zahájil trestní stíhání muže pro pokračující trestný čin podvodu. Předstíral vklady finanční hotovosti na bankovní účty vedené karlovarskou pobočkou ČSOB, a to pro obchodní společnosti, ve kterých sám působil.  Následně pak peníze z těchto účtů vybíral a použil je pro vlastní potřebu," řekl Právu dozorující státní zástupce Václav Průcha. Podle něho měl bance způsobit škodu 50 miliónů korun.  

V praxi to probíhalo asi tak, že Frič jako VIP klient uložil do banky finanční hotovost v uzavřeném obalu, na který napsal mnohem vyšší částku, než tam ve skutečnosti byla.

VIP klientům se peníze nepřepočítávají hned, částka v obalu s údajem na něm se porovnává až později.  Protože uložené peníze mohl z účtu vybírat už v době, kdy měly být správně ještě zablokové právě kvůli kontrole, musel mít v bance komplice, který mu nelegální výběr umožnil.  "Bližší informace s ohledem na počáteční fázi vyšetřování nelze zveřejnit," dodal Průcha.

Vedení poškozené pobočky ČSOB se pozastavovalo nad tím, že Frič provádí rychlé vklady a výběry pro něj za velmi nevýhodných podmínek jako například  vysoké bankovní poplatky. "Pro nás to byly transakce, které neměly žádný smysl," konstatoval zdroj z banky.  

Plzeňský soudce Vladimír Žák, který Fiče poslal za mříže, řekl, že stíhání je důvodné. "Vyšetřování bude pokračovat ve vazbě, aby obviněný nemohl skrývat, ovlivňovat svědky a pokračovat v trestné činnosti," uvedl soudce. Ten také dal možnost stíhanému muži, aby se k obvinění vyjádřil. "Využil svého práva a odmítl vypovídat," uzavřel soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám