Hlavní obsah

Přehnaná oslava Palacha mohla sebevraha z Václavského náměstí ovlivnit, míní psycholog

Právo, Jan Martinek

Psycholog Karel Havlík v rozhovoru pro Právo řekl, že sebevrah z Václavského náměstí se mohl inspirovat činem Jana Palacha, aniž by byl motivován politicky.

BEZ KOMENTÁŘ: Odvoz popáleného muže z Václavského náměstíVideo: Novinky

 
Článek

V Praze se pokusil upálit člověk. Jaké mívá takový čin důvody?

Sebevraždy mají řadu příčin, ale nejčastější důvod je deprese. Ta může být skrytá, nebo zcela viditelná. O sebevraždu se pokusí zpravidla nestandardní osobnost, která už neví, co si počít.

Záznam: Václavské náměstíVideo: Novinky

Proč ale zrovna upálení?

Dělal jsem kdysi recenzi na knihu o sériových vrazích a v ní zmiňuji tzv. nápodobu. Jan Palach se svým činem inspiroval asijskými mnichy, kteří se dříve upalovali. Páteční čin podle mého názoru nemá vůbec souvislost s morálkou a politikou, ale ten pán se chtěl pravděpodobně zviditelnit. Neznám jeho anamnézu, ale soudím, že nebyl zcela duševně v pořádku už delší dobu, a zřejmě to u něj propuklo teď, v souvislosti s intenzivním povídáním právě o Palachovi.

Andrea Zoulová - policieVideo: Novinky

Mohl být inspirován Janem Palachem?

Určitě na něj měla vliv intenzivní oslava Palacha, podle mého soudu až přehnaná.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na Václavském náměstí se pokusil upálit muž.

Proč vůbec lidé volí tak drastický a bolestivý způsob sebevraždy?

Upálení dnes mezi sebevraždami vidíme velmi zřídka. Muži spíš skáčou pod vlak nebo se věší. Ale jak jsem řekl, že to nápodoba.

Ten pán o tom zřejmě vůbec nepřemýšlel, stejně jako o tom nepřemýšlel Jan Palach. Ten měl dojem, že to zabere, a v každém případě to zabralo. Tomuto pánovi bylo už ale padesát čtyři, skutečně to v jeho případě vidím spíš na dlouhodobou depresi a úzkost.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Policejní technici odnášejí ohořelý oděv od sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze

Co když to byla demonstrační sebevražda a ve skutečnosti ani zemřít nechtěl?

Demonstrační sebevražda to mohla být. Ale jak jsem zaslechl z médií, tak se snad předtím modlil, což svědčí spíš o tom, že svůj čin chtěl dokončit.

Reklama

Výběr článků

Načítám