Hlavní obsah

Před soudem stanuli muži, kteří si nechali poslat kokain z Panamy do Havířova

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Případem dovozu několika kilogramů kokainu z Panamy do České republiky se zabývá od úterý ostravský krajský soud. Na lavici obžalovaných usedli dva mladí muži z Havířova, kteří si nechali na své adresy poslat tři zásilky kokainu o celkové hmotnosti tři kilogramy. Oba se ke zločinu pod tíhou důkazů přiznali.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva Miroslav Polák a Petr Hrozen v jednací síni ostravského krajského soudu

Článek

Petra Hrozna a Miroslava Poláka zadržela policie v květnu 2014. „Tehdy jsme dostali od policie ve Velké Británii informaci o zásilce kokainu adresované do Havířova. Na základě této informace začalo šetření, které dospělo k zadržení dvou pachatelů,“ uvedla státní zástupkyně Daniela Srbová.

Případ vyšetřovala policie na území Panamy, Velké Británie a České republiky. „Obžalovaní byli zapojeni do větší skupiny osob, která působila na území více států. Doručena jim byla prokazatelně jedna zásilka, další byla zadržena ve Velké Británii a třetí jsme zadrželi my. O tom, že by bylo zasláno více zásilek, nevíme a můžeme o tom jen spekulovat,“ dodala Srbová.

Obžalovaný se doznal

Soud v úterý vyslechl pouze Petra Hrozna. Druhý obžalovaný Miroslav Polák sice do jednací síně přišel, ovšem ze zdravotních důvodů požádal, aby proces proběhl v jeho nepřítomnosti. Hrozen se k jednání v plném rozsahu doznal, stejně jako v přípravném řízení.

„Oba obžalovaní v průběhu trestního řízení postupně přistoupili na spolupráci s orgány činnými v trestním řízení, doznali se a popsali, jak k jednání došlo,“ dodala státní zástupkyně. Oba strávili i několik měsíců ve vazbě, nyní jsou souzeni na svobodě.

Hlavní líčení pokračuje v dalších dnech výslechy svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek. Oběma hrozí trest v rozmezí od deseti do osmnácti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám