Hlavní obsah

Pražští policisté zbili cizince, pak ho obvinili z útoku

Praha

Čtyři policisté z pražského obvodního oddělení v Praze 2 zbili muže podezřelého z krádeže v obchodním domě na Smíchově. Poté se ho pokusili obvinit z útoku na úřední osobu, aby tak svůj čin zamaskovali. Inspekce se o incidentu dozvěděla od krajského ředitelství, kterému podali podnět kriminalisté vyšetřující údajné napadení policisty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Incident se stal už na konci května. Policisté vyjeli k nahlášené krádeži potravin v obchodním domě, kde cizince zadržela bezpečnostní služba. Po převzetí muže v zázemí obchodního domu mělo dojít k bezdůvodnému napadení rusky hovořícího muže hlídkou policie.

„Když si policisté uvědomili, že jim to neprojde, vymysleli plán, že ho obviní z přečinu násilí proti úřední osobě. Tím ho vystavili trestnímu stíhání, při jehož vyšetřování se na to přišlo,“ řekla ve čtvrtek Novinkám mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Tři policisté byli v polovině června vzati do vazby, zbývající je na svobodě. Všichni čtyři jsou stíhaní pro zneužití pravomoci úřední osoby, dva navíc pro křivé obvinění a dva pro pokus o těžké ublížení na zdraví.

„Vzhledem k závažnému protiprávnímu jednání, majícímu znaky trestného činu, ředitel krajské policie rozhodl v případě tří vazebně stíhaných policistů o jejich okamžitém propuštění ze služebního poměru,” informovala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Zbývající je do pravomocného rozhodnutí soudu mimo službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám