Hlavní obsah

Prázdniny si na silnicích vyžádaly přes dvě stě mrtvých

Právo, jt, fk, jjí

Během dvou letních měsíců zemřelo na českých silnicích podle předběžných policejních statistik méně lidí než za stejné období loňského roku. Od začátku prázdnin si nehody až do nedělního podvečera 31. srpna 2008 vyžádaly 202 obětí, o sedm méně než loni.

Článek

Právu to v neděli řekl mluvčí policejního prezidia David Kubalák. "Jde pouze o předběžnou statistiku, čísla může ještě změnit poslední prázdninový večer. Nicméně pokud to takto zůstane, tak půjde o mírný pokles a každý ušetřený lidský život je pro nás samozřejmě úspěchem,“ poznamenal Kubalák.

Oproti loňsku měl podle něj výrazně lepší bilanci první prázdninový měsíc, kdy zahynulo 101 lidí, o 16 méně než v roce 2007. "Srpen byl naopak lepší loni, kdy zemřelo 92 lidí, letos to bylo stejně jako v červenci 101,“ přiblížil policejní mluvčí.

Na samotný závěr prázdnin, tedy během uplynulého víkendu, podle předběžné bilance zamřelo 11 lidí. Výrazně se na tom podepsala zejména tragická nehoda přeplněného renaultu na Karlovarsku, která se stala v noci z pátku na sobotu v Chodovské ulici v Nejdku.

V přeplněném autě zemřelo sedm lidí

Náraz do stromu nepřežili čtyři ze sedmi členů posádky. Tři lidé, z toho dva chlapci, zahynuli na místě, další obětí se stala žena, která ráno podlehla těžkému zranění v sobotu v karlovarské nemocnici.

„Třem již nebylo pomoci a čtyři těžce zraněné jsme převezli do nemocnice, kde byli okamžitě operováni,“ řekl k nehodě mluvčí karlovarských záchranářů Lukáš Hutta. Podle zjištění Práva se jednalo o romskou rodinu, která bydlí nedaleko místa nehody.

Podle policie řídil auto devětatřicetiletý muž z Nejdku. „Nezvládl řízení osobního vozu Renault 19 a na rovném úseku silnice nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vyjel s vozem částečně vpravo mimo zvýšenou vozovku. Při návratu zpět na silnici dostal smyk, vjel do protisměru a narazil pravým bokem do stromu stojícího vlevo v těsné blízkosti komunikace,“ upřesnila mluvčí plzeňské policie Martina Kohoutová.

„V autě cestovalo celkem sedm osob ve věku od deseti do devětatřiceti let, všichni trvale bytem v Nejdku. Řidič a dva chlapci ve věku 15 a 17 let při nehodě zemřeli, 39letá žena, 17letý mladík a dívky ve věku 10 a 16 let utrpěli těžká zranění. Zdemolované vozidlo bylo zajištěno pro potřeby dalšího šetření, škoda na voze byla předběžně odhadnuta na částku 60 tisíc korun. Karlovarští policisté na případu nadále intenzívně pracují,“ poznamenala mluvčí.

Umírali spolujezdci

Smrtelná nehoda se stala také v sobotu v Ostravě-Mariánských horách, při které zahynul teprve sedmnáctiletý motorkář. Pravděpodobně nezvládl sílu svého stroje, podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Hunpla utrpěl vážná zranění hlavy, kterým na místě podlehl.

Ve středočeskému Mukařově nedaleko Prahy zase v sobotu zahynul spolujezdec v osobním autě, které narazilo do stojícího vozu. Jeden lidský život spolujezdce si vyžádala i nehoda, která se stala včera krátce po poledni mezi Velehradem a Salaší na Uherskohradišťsku. Po čelním nárazu dvou osobních aut zemřela při převozu do nemocnice osmasedmdesátiletá spolujezdkyně.

Návrat z dovolených byl klidný

V souvislosti s očekávaným návratem lidí z dovolených a možných dopravních komplikací policie včera odpoledne a večer zesílila hlídky, podle Kubaláka byl ale provoz klidný.

Např. na nejvytíženější dálnici D1 v oblasti Vysočiny se směrem na Prahu podle Davida Fejta z dálničního oddělení ve Velkém Beranově pohyboval odpoledne provoz na stupních dva až tři. „Po šestnácté hodině začal provoz trochu houstnout, přesto se neděje nic dramatického,“ řekl včera v podvečer Fejt.

S větším zdržením museli počítat řidiči pouze na strakonické silnici. Poblíž Jíloviště u Prahy narazil kolem 14 hodin osobní vůz do mostního pilíře. „Byli tam čtyři těžce zranění,“ řekl ředitel středočeské policie Václav Kučera. Kromě toho byly větší kolony ještě na silnici mezi Voděrady a Černou Horou v okrese Blansko.

Během posledního prázdninového víkendu přitom policisté provedli po celé republice celkem 25 dopravně-bezpečnostních akcí, další chystají na začátek školního roku. „Chceme se zaměřit především na okolí škol a přechody pro chodce,“ přiblížil Kubalák.

Reklama

Výběr článků

Načítám