Hlavní obsah

Právník z Rittigovy kauzy stanul před soudem, za krácení daní mu hrozí 10 let

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Advokát David Michal z kanceláře MSB Legal a podnikatel Ferdinand Überall čelí obžalobě z údajného krácení daní. Podle státního zástupce úmyslně nepodali daňové přiznání z výnosů prodeje pozemků v Hodkovičkách, čímž měli stát připravit o 29,8 milionu korun. Michal i Überall obžalobu v pondělí před senátem Městského soudu v Praze odmítli. Hrozí jim pět až deset let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Právník David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners)

Článek

Žalobce Adam Borgula uvedl, že dvojice nepodala daňové přiznání a nezaplatila daň z příjmu dvou kyperských firem Varvadi Limited a Certonia Trading Limited. Přestože oficiálně byl vlastníkem a jednatelem obou společností Überall, státní zástupce se domnívá, že je fakticky řídil Michal.

Policie navrhla obžalovat Rittigova právníka Michala z krácení daní

Krimi

Krácení daní se měli muži dopustit v roce 2015 souvislosti s prodejem pozemků v Hodkovičkách u Prahy. Původně je vlastnila česká firma Randwick Trade. Její akcie měli oba muži získat prostřednictvím kyperské Certonie. Posléze akcie prodali další kyperské společnosti Varvadi za 151 milionů korun. Tuto transakci však nenahlásili příslušnému rejstříkovému soudu. Zmíněné akcie nakonec prodali společnosti FINEP Modřany za cenu 201 milionů korun. Borgula tvrdí, že všechny přesuny obžalovaní provedli, aby se vyhnuli placení daní.

Advokát: Jde o šikanu

„Zcela odmítám, že bych se podílel na páchání trestné činnosti popsané v obžalobě,“ reagoval ve své výpovědi advokát Michal. Kritizoval také státního zástupce Borgulu, který jej obžaloval i v kauzách Oleo Chemical a pražského dopravního podniku, v nichž figuruje také lobbista Ivo Rittig. V kauze údajného tunelování DPP je obžalován rovněž Überall.

„Tato obžaloba, stejně jako ty předchozí, se vyznačuje chabou konstrukcí a vadami,“ řekl Michal s tím, že jde o šikanu.

Výnos z transakcí mezi zmíněnými firmami podle něj nebyl předmětem zdanění. Odmítl, že by společnosti kontroloval a jejich obchodů se přímo účastnil. Stejně tak se ohradil proti jejich označení za offshorové či nastrčené.

Nemravnost není trestná, řekla soudkyně a zprostila Nečasovou a Rittiga obžaloby

Krimi

„Já osobně jsem neměl žádnou povinnost podávat daňové přiznání,“ hájil se advokát. Odposlechy, které má obžaloba k dispozici, podle Michala nic nedokazují a byly pořízeny nezákonně.

Prý danil na Kypru

„Z obžaloby ani spisu není jasné, co jsem měl spáchat,“ přidal se Überall.

Státnímu zástupci Überall mimo jiné vyčetl, že si neověřil, jak fungují kyperské společnosti. „Příjem podléhal zdanění na Kypru, a to v souladu se smlouvou o zamezení dvojího zdanění mezi Kyprem a ČR,“ vysvětlil před soudem podnikatel.

Advokát Michal je nepravomocně odsouzený v souvislosti s údajně zmanipulovanými zakázkami Nemocnice Na Homolce – soud mu tento měsíc uložil čtyřleté vězení a peněžitý trest 2,4 milionu korun.

Společně s Rittigem čelí obžalobě, že jim někdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová) vyzradila utajovanou zprávu BIS. Tento měsíc je soud nepravomocně osvobodil. V kauze Oleo Chemical se Michal dočkal již pravomocného zproštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám