Hlavní obsah

Právníci exposlanců ODS podali žalobu za stíhání v kauze Nagyová

Praha

Právní zástupci tří exposlanců ODS podali v úterý žaloby, ve kterých žádají odškodnění za stíhání v kauze Nagyová (dnes Nečasová), které bylo zastaveno loni v červenci po zásahu Nejvyššího soudu. Exposlanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa už na začátku tohoto roku požadovali po ministerstvu spravedlnosti každý zhruba po čtyřech miliónech korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý poslanec ODS Ivan Fuksa

Článek

Ministerstvo spravedlnosti stanoviska k žádostem o odškodnění odeslalo v úterý, sdělil vedoucí jeho tiskového oddělení Jiří Hovorka. "Bližší informace ministerstvo zveřejní až po jejich doručení, aby se žadatelé nedozvídali výsledek šetření z médií," doplnil.

Lhůta pro vyjádření k odškodnění by ministerstvu uplynula ve středu, upozornil server ceska-justice.cz. Podle Fuksova advokáta Tomáše Gřivny ale byla žaloba "z důvodu opatrnosti" podána v úterý. "Chceme se vyhnout tomu, že někdo bude zpochybňovat jeden den," doplnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Právo

Petr Tluchoř a Marek Šnajdr

Bývalí poslanci chtějí odškodnění za morální újmu, kterou dříve vyčíslili zhruba na tři milióny korun. Další peníze pak žádají za více než měsíční vazbu, zhruba o dva týdny delší stíhání, ušlý výdělek a náklady na právníky.

Žalobě šlo zabránit

Podle Tluchořova advokáta Marka Nespaly šlo žalobě zabránit, pokud by se exposlanci od "nějaké autority této země" kvalifikovaně dozvěděli, že v jejich případě orgány nepostupovaly v souladu se zákonem. "Neobdrželi jsme pozitivní ani negativní stanovisko, takže nám podle zákona nezbývá nic jiného než podat žalobu," uvedl Nespala. Žaloby všech exposlanců podle něj bude řešit Obvodní soud pro Prahu 2.

Tři exposlanci ODS, Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, se v roce 2012 vzdali poslaneckého mandátu, a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku. Žalobci exposlance vinili, že se mandátů vzdali za příslib lukrativních postů ve státních firmách. Stíhání exposlanců s odvoláním na poslaneckou imunitu později zrušil Nejvyšší soud. V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Exposlanci teď v kauze vystupují jako svědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám